Bloggen is zo 2004 – Sjoerd van der Helm

In zijn doctoraalscriptie -Bloggen is zo 2004- onderzoekt Sjoerd van der Helm (UvA nieuwe media) de verschillende facetten van de Nederlandse blogosphere. Vanuit zijn eigen interesse in het nieuwe fenomeen kwam het idee om verder onderzoek te doen en de Nederlandse weblogwereld in kaart te brengen. Vooral door de enorme groei die het nieuwe genre in de afgelopen tijd heeft doorgemaakt, en nog steeds doormaakt, moet dit onderzoek gezien worden als een basis voor verdere research.
Bloggen is zo 2004


In dit onderzoek staan de twee grootste stromingen onder de weblogs centraal: de “lifelogs” en de “shocklogs”. De lifelogs zijn de zogenaamde online dagboeken, die veelal door één persoon worden onderhouden, en een kleine bezoekersgroep hebben. De lifelogs vormen verreweg de grootste groep onder de weblogs, en zijn erg afhankelijk van de specifieke kwaliteiten van de beheerder.

De “shocklogs” zijn populaire weblogs die vaak door een groepje redacteuren worden onderhouden, en op veel bezoekers kunnen rekenen. Bij alle weblogs speelt herkenbaarheid en bevrediging van een verwachtingspatroon een belangrijke rol. De grote shocklogs slagen er goed in te voldoen aan dit verwachtingspatroon, en daardoor een grote groep bezoekers aan zich te binden. Door handig in te spelen op sentimenten die leven in de samenleving, ontlokken zij vaak pittige reacties van de bezoekers.

In dit onderzoek staan de reacties van bezoekers van het populaire weblog GeenStijl centraal. Mede door de aard van de communicatie kunnen deze uitingen hoog oplopen. Nieuw bij het fenomeen weblogs is dat al deze reacties zo geconcentreerd samen komen.

Hoe de toekomst van de weblogs eruit ziet blijft speculeren. Misschien is de grote hoeveelheid lifelogs een kweekvijver voor journalistiek talent, en kunnen de shocklogs op commerciële basis een nieuwe vorm van vermaak of journalistiek gaan vormen. Dat weblogs steeds belangrijker gaan worden staat vast.

Download hier de scriptie ‘Bloggen is zó 2004’ van Sjoerd van der Helm.
Meer info: info@networkcultures.org

Share