De Macht van Google: debat op 16 nov in de Waag

DMVG

Debat en boeklancering: De Macht van Google
Datum: 16 november 2010
Locatie: De Waag, Nieuwmarkt Amsterdam
Deur open: 15.30u, aanvang: 16u
Aanmelden verplicht: michelle@waag.org
Meer informatie: http://www.demachtvangoogle.nl/

Pim van der Feltz, directeur van Google Nederland, gaat op dinsdag 16 november vanaf 16.00 in debat over ‘de macht van Google’ met onder meer journalist Peter Olsthoorn.

Het debat is tevens de lancering van Olsthoorns recente publicatie: ‘De Macht van Google. Werkt Google voor jou of werk jij voor Google? Dit is het eerste complete Nederlandse boek over geschiedenis en strategie van Google en wat dat voor ons, klanten van Google, betekent.

De macht van Google wordt als mogelijk bedreigend ervaren op twee belangrijke terreinen: ten eerste de groeiende afhankelijkheid van Google als poort naar informatie die we relevant achten, in onderwijs, wetenschap, cultuur en economie; daarnaast met de vele persoonlijke data die gebruikers aan Google toevertrouwen met hun zoekopdrachten en surfgedrag, wat Google vastlegt en tijdelijk opslaat.

In inleidingen zullen eerst vier sprekers kort vertellen wat hen in Google intrigeert:
Vincent Everts verhaalt over zijn gebruik van (web)diensten van Google zoals YouTube, Gmail, Docs, Maps, Earth en systemen als Android en Chrome.
Geert Lovink zet uiteen welke bevindingen naar boven kwamen met congressen over het zoeken naar informatie die hij de afgelopen jaren mede organiseerde met het Institute of Network Cultures in Wenen en Amsterdam.
Pim van der Feltz zal vervolgens kort uiteenzetten hoe Google omgaat met innovatie, haar gebruikers en de verantwoordelijkheid die groei met zich meebrengt.
Peter Olsthoorn zal met enkele passages uit zijn boek duiden waar hij de macht die gebruikers Google toeschuiven ziet groeien.

Daarop zal het overgrote deel van de bijeenkomst zijn gewijd aan debat over Google, de snelle groei van zijn macht en de bedreigingen zoals van sociale media als Facebook. Het wordt geleid door Marleen Stikker, ondermeer directeur van De Waag.

Over het boek:
Titel: De macht van Google. Werkt Google voor jou of werk jij voor Google?
Auteur: Peter Olsthoorn
Paperback, 240 pagina’s
ISBN 978 90 215 4899 9
Prijs: € 12,95
Verschijningsdatum: 20 oktober 2010
http://www.demachtvangoogle.nl/