Programma

SEMINAR SCREENING THE CITY
Donderdag 1 December, 10-17u, deur open 9.30
Locatie: Trouw de Verdieping, Wibautstraat 127, Amsterdam

Screening the City draait om data van bewoners, beeldmateriaal van de stad en de infrastructuur van de ‘smart city’. Tijdens het seminar en in de expositie presenteren ontwerpers, onderzoekers, programmeurs, illustratoren en journalisten mogelijkheden om lokale content en data terug te geven aan de stad, via urban screens, mobiele apps, interactieve tv-formats en andere kanalen.

Na de succesvolle urban screen conferenties in Amsterdam (2005 en 2009), Manchester (2007) en Melbourne (2008), vindt van 29 november t/m 1 december alweer het vijfde Urban Screens event plaats met als thema ‘Screening the City’.

Screening the City is onderdeel van onderzoeksproject Culture Vortex en wordt mede mogelijk gemaakt door SIA RAAK.

10.00 – 12.00u SLIMME STEDEN EN BEWONERS

In deze openingsessie staan de randvoorwaarden van creatief gebruik van content in de stad centraal. Een slimme stad leert van hoe de bewoners en bezoekers van de stad gebruikmaken. Maar wat als bewoners direct toegang krijgen tot het ‘urban operating system? En hoe slim of speels gaan bewoners eigenlijk al met hun eigen stad om? Slimme Steden en Bewoners toont de mogelijkheden van de slimme stad en bewoners die hun data in eigen hand nemen.

[Programmawijziging: In de openingsessie zal René van Engelenburg een presentatie geven, over DROPSTUFF en het nieuwe project Nieuws en Kunst in de Publieke Ruimte (DROPSTUFF i.s.m. NOS). Helaas is Juha van ‘t Zelfde door ziekte verhinderd.]

Joost Plattel
THE QUANTIFIED SELF
The Quantified Self is een samenwerking van mensen die om verschillende redenen geïnteresseerd zijn in het loggen van persoonlijke data. Zelf-ontwikkeling is daarbij een belangrijk aspect, maar ook maatschappelijke problemen (zoals overgewicht of tekorten in de zorg) kunnen met QS worden aangepakt.

Joost Plattel is mede-oprichter van de Quantified Self Amsterdam Meetup groep en QS Europe. Als freelancer maakt hij applicaties en visualisaties en geeft hij advies aan andere partijen over de ontwikkeling van apps.

Leonieke Verhoog
FIGURERUNNING
In FigureRunning combineer je je hardlooproute via je smartphone tot een kunstwerk op de kaart, dat je kunt delen met je vrienden. Je kunt bijvoorbeeld de letters van je naam schrijven, een konijn rennen of een boodschap voor je geliefde maken in de straten van jouw buurt.

Leonieke Verhoog heeft al sinds het begin van Twitter in haar bio staan: “LeoLovesnewtoysenbuitenspelen”. Werkzaam bij de VPRO als Projectleider Digitaal en oprichter van de sport FigureRunning, maakt Leonieke die liefde nu meer waar dan ooit.

René van Engelenburg – DROPSTUFF
DROPSTUFF.nl is een unieke digitale culturele infrastructuur van onderling verbonden publieke beeldschermen waarop mediakunstwerken en artistieke games worden gepresenteerd: een ‘museum zonder muren’; DROPSTUFF.nl zendt een interactieve artistieke programmering uit op een netwerk van ‘urban screens’ op centrale pleinen en stations. DROPSTUFF.nl realiseert binnenkort het zesde scherm in het onderling verbonden netwerk. DROPSTUFF.nl presenteert een basisprogrammering die bestaat uit een voortdurend wisselend overzicht van interactieve kunstwerken en artistieke games van hedendaagse kunstenaars, ontwerpers en interactiondesigners

René van Engelenburg is initiator van DROPSTUFF.nl als nieuwe museale drager in de openbare ruimte. Daarnaast werkt hij als zelfstandig ontwerper aan museale en interactieve concepten, meestal in het kader van de (semi)publieke ruimte.

13.00 – 14.30u CONTENT OP LOCATIE
In Content op Locatie worden drie projecten gepresenteerd waarin mobiele technologie een rol speelt. Gebruikmakend van bestaand (audiovisueel) materiaal over de stad, zoals documentaires en archiefmateriaal, of uitgaande van publieksparticipatie op locatie, transformeren de hier gepresenteerde projecten de stad tot haar eigen portret.

Hermen Maat en Karen Lancel
SAVING FACE
Saving Face is een smartphone app gekoppeld aan een urban screen, waarmee je door aanraking van je eigen gezicht een genetwerkte identiteit kunt creëren. Door je gezicht aan te raken ‘schilder’ je het op het urban screen. Je gezicht versmelt hierbij met dat van alle eerdere deelnemers van Saving Face. Op speelse wijze wordt de publieke ruimte weer een zintuiglijke en collectieve ervaring.

Karen Lancel en Hermen Maat ontwerpen ‘ontmoetingsplekken’ voor de publieke ruimte. Deze ontmoetingsplekken zijn performances en installaties, die zij ontwerpen als verleidelijke, visuele omgevingen. Hier nodigen de kunstenaars het publiek uit om te experimenteren en spleen met sociale technologieën; om zo te reflecteren op hun eigen perceptie van en de stedelijke omgeving, lichaam, identiteit, presence, community. De ontmoetingsplekken tonen sociale portretten van leven in een gemediatiseerde, stedelijke omgeving.

Jeffrey Brown en Billy Schonenberg
DOCS ON THE SPOT
Docs on the Spot is een web-app waarmee je verhalen over de NDSMwerf in Amsterdam op locatie kunt herbeleven, gewoon op je eigen mobile met een koptelefoon. Volg het pad van een voormalig dokwerker of bewoner en ervaar de NDSM-werf door hun ogen. Fragmenten uit de documentaire Haven: Omzwervingen in de Nacht zijn verrijkt met aanvullend historisch of karakteristiek beeldmateriaal, beschikbaar gesteld door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Stadsarchief Amsterdam.

Docs on the Spot is een samenwerkingsproject van Instituut voor Netwerkcultuur, MediaLAB, IDFA, Beeld en Geluid en Amsterdam Stadsarchief, als onderdeel van het SIA RAAK programma Culture Vortex. De makers van de web-app zijn geselecteerd uit de HOT100 van Virtueel Platform, Jeffrey Brown (industrieel ontwerper) en Billy Schonenberg (illustrator & interaction designer).

Robbert Ritmeester
HET WAS VROEGER VANDAAG
In opdracht van het Stedelijk Museum ontwikkelde het MediaLAB een AR tour gebaseerd op “De zachte atlas van Amsterdam” van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen. Onder leiding van Robbert Ritmeester ontwikkelden studenten een mobiele web-app en een boek waar een smartphone precies in past. De bezoekers van het Stedelijk kunnen tijdens de tour bijzondere en eigenaardige verhalen toevoegen, waarmee ze de tour verrijken.

Ritmeester is opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie en is als zodanig werkzaam sinds 1988. Sinds zes jaar begeleidt hij projecten op Hogeschool van Amsterdam bij de opleiding Interactieve Media en het MediaLAB, vooral op het gebied van mobiele interactie en mobiele media. www.robbertritmeester.nl

15.00-17.00u DATA IN DE STAD
In de sessie Data in de Stad wordt de grootstedelijke drukte en overbelaste infrastructuur letterlijk in vogelvlucht bekeken. wat zijn de ritmes en patronen van ons dagelijks leven in de stad? En wie zitten er in ons land eigenlijk achter de knoppen van de infrastructuur en geavanceerde technologie die alles in goede banen leidt?

Frédérik Ruys
NEDERLAND VAN BOVEN
Nederland van Boven is een nieuw crossmediaal project van de VPRO. In zijn presentatie demonstreert Frédérik de data die hij voor het programma verzamelde, die leidde tot een verrassende kijk op de stad Amsterdam.

Frédérik Ruys is information designer. Als datajournalist was hij verantwoordelijk voor de bewerkingen van de datavisualisaties en animaties voor ‘Nederland van Boven’. Daarnaast is hij initiator van het jaarlijkse Infographics Congres en samensteller van het boek ‘Infographics in Nederland’.

HKU, HvA, UvA, WDKA
SHOWCASE ONDERWIJSPROJECTEN
Projecten van verschillende opleidingen met een visie op data en content in de stad; soms praktisch, soms poetisch, maar altijd met het doel een interventie te doen die tot een sociale of esthetische ervaring leidt. deze projecten zijn tevens te zien in de expositie.

Met bijdragen van: Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Universiteit van Amsterdam en Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam.

doorlopend t/m 4 december 2011
SCREENING THE CITY

Voor de expositie Screening the City werkten ontwerpers, tool-ontwikkelaars, kunstenaars, architecten en illustratoren met beschikbare data over de stad en haar bewoners. Uitgaande van een specifieke locatie, stadsplattegrond, dataset of communicatiekanaal, zoeken zij naar zinvolle toepassingen en vernieuwende vormen van content in de stad.
De expositie is t/m 4 december doorlopend te zien in Trouw de Verdieping.