Kunst & Nieuws in de publieke ruimte

Bron: NOS op 3, vrijdag 9 december 2011

Met Kunst & Nieuws in de publieke ruimte zoekt NOS Lab actief de samenwerking op met jong en creatief talent. Gezamenlijk wordt er geëxperimenteerd op het raakvlak van kunst, digitale media en technologie.

Voor dit project hebben twee kunstenaarscollectieven de kans gekregen om de nieuwsbeelden van internationale persbureaus van Reuters en de EBU te gebruiken voor een interactieve nieuws toepassing waarbij bezoekers met een smartphone interactie kan hebben met het nieuws dat getoond wordt op een enorme LED-wand in de publieke ruimte.

Het project heeft als doel te experimenteren met kunstzinnige, innovatieve vertelvormen voor nieuws en is tentoon gesteld op het media en technologie festival STRP in Eindhoven en het mediakunst festival Freemote in Utrecht.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e41yaBVsOoI&feature=player_embedded[/youtube]

De Barometer (gemaakt door Zesbaans) scant de wereld en toont ongefilterde beelden van actualiteiten die de meeste aandacht krijgen van internationale persbureaus. Als kijker kun je door middel van De Barometer een goede afweging maken over de hoeveelheid redactionele interventie op het nieuws. Deze extra informatie verschijnt als een parallelle vertelling bij de beelden.

NOS op 11 (door Heinze Havinga en  Kasper Kamperman) gaat over het verijken van nieuws met online data tot het moment dat het niet langer informeert. De naam is een verwijzing naar Spinal tap’s eleven is one louder scene. De kijker kan zelf door middel van een knop bepalen hoeveel extra informatie hij wil zien. De ruwe persbureaubeelden zonder context geven uit zichzelf weinig duidelijkheid over wat de beelden proberen te vertellen. Door de meta-data bij de video te analyseren en te gebruiken om online informatie aan te roepen en deze over de video heen te leggen ontstaat een beeld van wat er besproken wordt in de video’s. Bij de hogere standen van de knop slaat het verrijken echter door in nutteloze toevoegingen waardoor de beelden verdrinken in de extra informatie en stoppen met het informeren van de kijker.

Samen met de mediakunstenaars en DROPSTUFF werkt NOS Lab in masterclasses met studenten om samen te zoeken naar innovatieve technieken en manieren om in contact te komen met diverse doelgroepen.