Interview door Henk Verbooy van IK: Internet als stofzuiger

Door: Henk Verbooy

www.ikmagazine.nl

Zonder cloud computing en social media zou Het Nieuwe Werken (HNW) niet of nauwelijks mogelijk zijn. Maar moeten we er blij mee zijn? Gewapend met die stelling en die vraag ging IK (Intellectueel Kapitaal) naar de Hogeschool van Amsterdam voor een interview met mediatheoreticus, netcriticus annex activist Geert Lovink.

Zonder internet zou onze maatschappij er anders uitzien. Beter? Slechter? Wie zal het zeggen. Maar zonder twijfel anders. Het Nieuwe Werken (HNW) is zo’n verandering. Maar HNW is nog niet uitontwikkeld, het bevindt zich nog in het hype-stadium; wat dat betreft is het nog te vroeg onze zegeningen te tellen. Kritisch blijven kijken is dus de boodschap. Vooral naar cloud computing, want daarmee geven we heel veel uit handen. Te veel?
Ik ben geen marxist maar ik ben wel erg verwant aan het techno-determinisme. Zonder cloud computing en social media zou HNW dan misschien niet mogelijk zijn geweest, maar belangrijker is de laag eronder: de overgang van telefoonnetwerk via breedband naar glasvezel plus mobiele infrastructuur. Dáár ligt de basis. Zonder die infrastructuur zou HNW niet kunnen bestaan. In de laag erboven, waar we cloud computing en social media vinden, hebben we keuzes waarover we kunnen discussiëren. In de laag eronder is niet zo heel veel te kiezen, behalve welke provider je neemt, wat voor pakket.

Download hier het volledige artikel Internet als stofzuiger

Tags: , ,

Share