Nieuwe Media in NL – Arie Altena

The first lecture in the (Dutch spoken) series Nieuwe Media in Nederland (new media in the Netherlands) was held on September 29, by Arie Altena. Altena held an inspiring lecture on ‘hypertext beyond hypertext and literature beyond literature’. His starting point were the promises and dreams of Internet literature in the nineties. Floppydisc novels (such as ‘Schaman gaat voor goud’), interactive storytelling and other experiments all flourished for a (short) while. But what’s left of those dreams and promises? Is all lost, or can we still find experiments in the field of literature? If we extend the idea of literature, and include subcultures like spoken word, rap battling et cetera, what do we find? And aren’t there a few very interesting Dutch web projects? For example: The American I never was (De Amerikaan die ik nooit geweest ben), by Submarine. The lecture series will hopefully be concluded with a publication, that will function as a handbook of New Media in the Netherlands (deadline winter 2005).

Arie Altena


Dutch description by Arie Altena:
Bestaat er zoiets als nieuwe media literatuur in Nederland? Zijn er eigenlijk (nog) Nederlandse literaire teksten waarin de mogelijkheden van computer en netwerktechnologie worden uitgebuit? Er werd over gedroomd. Men ging in de eerste helft van de jaren negentig enthousiast met hypertekst aan de slag. Maar terwijl in de Verenigde Staten en Duitsland het (sub)genre ‘nieuwe media literatuur’ een eigen plek verwierf – zij het een marginale – is het in de lage landen stil geworden. Literatuur staat nog altijd gelijk aan boeken, aan teksten op papier. Einde verhaal.

Of niet? Er wordt misschien meer geschreven dan ooit, we ‘tekstverwerken’ dag aan dag, klikken van website naar website, verzamelen teksten, knippen, plakken, herschrijven… Zo’n omgang met tekst heeft gevolgen voor de opvattingen over kunstzinnig gebruik van taal (literatuur). Het kan ook niet anders of er wordt ook op een kunstzinnige manier gewerkt met tekst en ‘nieuwe media’. Misschien moeten we anders en ergens anders kijken. Misschien moeten we de nieuwe media literatuur voorbij de literatuur en ook voorbij de hypertekst zoeken. Misschien is er ‘onderhuids’ al meer veranderd in de literatuuropvattingen dan een snelle blik zou doen vermoeden?

Share