Festival Inside the Magic Bubble, a new media experience

http://www.magicbubble.nl

Sinds mensenheugenis kent de mens het verlangen te ontsnappen aan de sleur van het dagelijks leven door zich tijdelijk te begeven in een andere wereld, een verlangen dat ook wel immersie genoemd wordt. De verhalen die onze voorvaderen elkaar vertelden bij het kampvuur, schilderijen, boeken, films, computergames; allen streven naar hetzelfde: tijdelijke transportatie naar een andere wereld.

Op 26 en 27 mei 2005 zullen nieuwe media projecten van studenten uit heel Nederland eenmalig tentoongesteld worden op het festival Inside the Magic Bubble. Tijdens dit festival, georganiseerd door negen studenten van de Universiteit Utrecht, zal het begrip immersie onder de loep genomen worden. De vraag die centraal staat tijdens dit event is hoe nieuwe media onze ideeën over immersie hebben beïnvloed. Een vraag waarop de bezoeker spelenderwijs zelf een antwoord zal formuleren.

Twee van de hoogtepunten van het festival vormen de Wunderwall, een unieke applicatie die een manier van multiplayer gamen mogelijk maakt met behulp van infrarood controllers; en Outrun, een interactieve theatervoorstelling waarbij de bezoeker al wandelend langs drie grote projectieschermen zelf zijn gezichtspunt bepaalt. Hiernaast kunnen bezoekers onder andere deelnemen aan de dating-chatgame Animatch en een interactieve animatie Tainted Love.

Naast de fysieke tentoonstelling op 26 en 27 mei 2005, zijn de projecten ook online te zien op www.magicbubble.nl. De makers van de projecten komen hier aan het woord in korte videofragmenten en de site zal verwijzingen bevatten naar het thema immersie. De site dient als een waardevolle informatiebron voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen op het gebied van de nieuwe media, en specifiek in het thema immersie.

Festival Inside the Magic Bubble, a New Media Experience
Locatie: U-Theater Studio T, Kromme Nieuwegracht 20, Utrecht
Datum: donderdag 26 en vrijdag 27 mei 2005
27 mei ‘s middags: SPECIAAL PROGRAMMA! (voor info zie hieronder)
Tijd: 18:00 uur tot 22:00 uur
Officiële opening: donderdag 26 mei om 20:00 uur
Entree: €2,50, kaarten te koop aan de deur
Reserveren (aangeraden) via pbnm@let.uu.nl

Speciaal programma vrijdag 27 mei
Op vrijdagmiddag, 27 mei, is het vanaf 14.00u mogelijk groepsrondleidingen te reserveren, waarbij een ronde wordt gemaakt langs alle tentoongestelde projecten. Tijdens de rondleiding zal ingegaan worden op het begrip immersie in combinatie met de projecten.

Om 16.00u volgt een lezing van twee gastsprekers, Eric Joris en Kurt Vanhoutte. Zij zullen voornamelijk gaan praten over de theatervoorstelling Crash, die door hen is ontwikkeld. Deze voorstelling is een experiment waarbij de bezoeker door manipulatie en technologie in immersieve toestand wordt gebracht. De voorstelling maakt onderdeel uit van een wetenschappelijk onderzoek naar immersieve media. (Zie ook www.crewonline.org) Naar aanleiding van de lezing zullen zij onder leiding van een gespreksleider met het publiek in discussie gaan.

Je kunt voor deze middag reserveren door een mail te sturen naar pbnm@let.uu.nl.

Voor vragen en/of opmerkingen kun je altijd contact opnemen met mij,
zowel per mail als telefonisch.

Hopelijk tot ziens!

Marieke Kruithof
Telefoon: 06-41036949

Share