MA Scriptie van Josine Laarakker:

Een Spanningsveld. Muziekstijl en Muziekbeleving in Amsterdam.
Bestaat er wel zoiets als ‘typisch Amsterdamse muziek’? Ter afsluiting van de Master Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam deed Josine Laarakker onderzoek naar de samenstelling en samenhang van de in Amsterdam aanwezige muziekscènes. De scriptiebegeleiding was in handen van Dr. Geert Lovink.


Naar aanleiding van de tentoonstelling Geef Mij Maar Amsterdam in het Amsterdam Historisch Museum keek Laarakker naar de genres smartlappen en rapmuziek die een geschiedenis van Amsterdam laten zien. Daarnaast keek ze ook naar elektronische muziek aangezien deze vanaf de jaren ’80 een belangrijke rol ging spelen in het Amsterdamse club- en uitgaanscircuit. Hiertegenover plaatste ze een andere benadering die draait om muziek als beleving. Deze wordt gestimuleerd door de gemeente, waardoor de stad Amsterdam als internationaal centrum voor de creative industrie zich wil profileren en het beeld van een hippe stad neerzet. Het is muziek die ‘in’ is, die jongeren trekt en die de stad interessant maakt voor toeristen, niet perse dat wat er lokaal wordt geproduceerd. De belevingsaanpak geeft de stad een gezicht en bepaalt het sfeerbeeld.

Hoe commercieel is de locale en gemeentelijke Amsterdamse muziekwereld eigenlijk? En hoe groot is hun doorzettingsvermogen op lange termijn? Deze invalshoeken heb ik omschreven als twee verschillende muziekwerelden: de locale Amsterdamse muziekwereld versus de gemeentelijke Amsterdamse muziekwereld. Het spanningsveld tussen beide staat in deze scriptie centraal. In zeven hoofdstukken worden beide muziekwerelden in kaart gebracht. Naast de lokale muziekgenres wordt ingegaan op de gemeentelijke invulling van muzikaal Amsterdam, waarbij niet alleen naar de gemeenteplannen wordt gekeken, maar ook de vier focuslocaties (Westergasterrein, Leidseplein, NDSM-werf en de Zuidelijke IJoever) en een aantal fondsen (Amsterdamse Kunstraad, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing, Nationaal Popinstituut en de GRAP) worden besproken. Daarnaast is een kleinschalige enquête gehouden onder dertig in Amsterdam woonachtige jongeren.

U kunt contact met Josine Laaraaker opnemen via josinexl@hotmail.com en hier de scriptie downloaden.

Share