Out now: Society of the Query magazine. 10 artikelen over online zoeken

Nu SOTQiPADverschenen: Society of the Query Magazine: 10 artikelen over zoeken op het web. Ga op je tablet naar query.dmci.hva.nl en kies voor ‘Voeg toe aan beginscherm’ om het magazine gratis te lezen. Er is ook een pdf beschikbaar: Society of the Query Magazine: 10 artikelen over zoeken op het web.

De INC Reader Society of the Query: Reflections on Web Search verscheen in april 2014. In twintig essays schrijven onderzoekers van filosofen en historici tot juristen en onderwijskundigen over online zoeken en zoekmachines. Hoe werken zoekmachines eigenlijk? Welke impliciete ideologie draagt het ontwerp van de technologie uit? Is het een probleem dat Google de hele markt beheerst en zo ja, waarom? Enkele van de vragen waar je niet meteen bij stilstaat als je op het web gaat zoeken, maar die wel belangrijk zijn. Zoekmachines bepalen immers wat je vindt in die zee aan informatie die het internet is.

In dit magazine zijn tien van de artikelen bewerkt in het Nederlands, van verhelderende filmpjes en links voorzien en aangevuld met discussievragen. Veel van de auteurs spraken in november 2013 op de gelijknamige conferentie in Amsterdam. Het magazine is gericht op een breed publiek, maar speciaal bedoeld voor gebruik in het onderwijs. De korte, toegankelijke stukken kunnen als startpunt dienen voor de uitgebreide essays in de Engelstalige publicatie.

Veel dank gaat uit naar Marc Stumpel die de artikelen bewerkte, Studio Inherent voor het design en Lars Böhm en Elin Wassenaar voor de productie. En natuurlijk naar de auteurs die zulke relevante informatie voor ons beschikbaar maken. De app wordt ondersteund door Amsterdam Creative Industries Publishing en is ontwikkeld door MediaLAB Amsterdam.

Marc Stumpel and Miriam Rasch (eds) Society of the Query Magazine: 10 artikelen over zoeken op het web. Amsterdam: Institute of Network Cultures, 2014, http://query.dmci.hva.nl

Share