Internship at Publishing Lab: research AdBlockers and the journalistic practice

Internship with Publishing Lab

(in Dutch)

Weinig dingen hebben het journalistieke landschap de laatste tijd zo opgeschud als de controverse rond AdBlockers. Wat betekent het steeds verder doorgedrongen gebruik van AdBlockers voor de media? Moeten AdBlockers verboden worden of juist afgeschaft? Zijn er ook creatievere oplossingen te bedenken? En wat vindt het publiek er eigenlijk van? Het PublishingLab zoekt een student (in de afstudeerfase) voor een

Stage / afstudeeronderzoek naar AdBlockers en het journalistieke bedrijf
5 maanden, 4-5 dagen per week, februari t/m juni 2016 (of in overleg)

Bij het PublishingLab onderzoeken we hoe digitalisering de uitgeverijsector verandert. We richten ons daarbij op zowel de maker (schrijver, vormgever, ontwikkelaar), uitgever (boek, website, dagblad, (online) tijdschrift) als de gebruiker (lezer online en offline).

Uitgevers stellen de vraag hoe de journalistieke media om moeten of kunnen gaan met AdBlockers, zonder hun lezers daarbij uit het oog te verliezen. Het PublishingLab is gevraagd om hier nader onderzoek naar te verrichten, in samenwerking met het Instituut voor Netwerkcultuur (www.networkcultures.org)

Daarvoor zoeken we een enthousiaste student met belangstelling voor het journalistieke bedrijf en online uitgeven, die dit onderzoek onder begeleiding gaat opzetten en uitvoeren, bijvoorbeeld in de vorm van een afstudeeronderzoek.

Je bent geïnteresseerd in de ontwikkelingen in de uitgeverijsector, je vindt het leuk om onderzoek te doen en je kunt je inzichten goed vertalen in concrete voorstellen en richtlijnen.

De student doet zelfstandig onderzoek maar functioneert in een klein team binnen een grote organisatie. Wij bieden:

  • de kans om deel uit te maken van een inspirerend en gedreven onderzoeksteam;
  • ervaring in onderzoek, de journalistieke sector en nieuwe ontwikkelingen in uitgeven en media;
  • zelfstandigheid, vrijheid én gedegen begeleiding;
  • toegang tot het netwerk van het PublishingLab;
  • een kleine financiële compensatie per maand.

Binnen het PublishingLab worden projecten uitgevoerd op het snijvlak van uitgeven en technologie, zowel in print als digitaal. Het PublishingLab is onderdeel van het Amsterdam Creative Industries Network en is gehuisvest in het Benno Premselahuis. Zie www.publishinglab.nl.

Neem voor meer informatie contact op met Miriam Rasch, coördinator a.i. PublishingLab, m.d.rasch@hva.nl

Reageren: stuur je motivatie en CV voor 1 december 2015 naar m.d.rasch@hva.nl

Share