Democratisering van de Kunstkritiek?

How-To Digitale Kunstkritiek
Donderdag 19 april, 17.00- 19.00, Spui 25, Amsterdam

Door Sonja van der Valk

Het publiek is steeds vaker een actor in het kunstenveld. In het theater participeert ze, in het museum cureert ze, met designers ontwerpt ze. In de kritische reflectie op die kunst is haar rol echter marginaal, zeker als actor. In de dynamiek van het terreinverlies van de old school kritiek won het pleidooi voor een democratische kunstkritiek aan kracht. Tussen ideaal en uitvoering liggen nog een flink aantal vragen, maar inmiddels ook pogingen tot een antwoord.

Ons antwoord is de hybride kritiek, een die op uiteenlopende plekken, via alle mogelijke media off- en online netwerken infiltreert en tot kritisch (mee)denken uitnodigt. De gelegenheidssamenwerking Laboratorium Actuele Kunstkritiek (LAK) nam het initiatief tot een hands-on onderzoek dat de tools moest leveren om zo’n hybride praktijk te faciliteren. Het maken van een online how-to vormde de laatste fase in een onderzoekstraject van drie jaar waarin het Instituut voor Netwerkcultuur, PublishingLab, rekto:verso en Domein voor Kunstkritiek met verschillende kunst- en cultuurredacties digitale technologieën onderzochten op hun waarde voor de kritiek. In expertmeetings, workshops en masterclasses werden verschillende tools ontwikkeld en vervolgens samen met culturele instellingen in de praktijk getest.

Op donderdag 19 april 17:00-19:00 lanceren we in SPUI25 de How To Kunstkritiek. Dan voor iedereen vrij beschikbaar. Jenny Mijnhijmer, de nieuwe secretaris Theater Podiumkunsten en haar voorganger Corien Baart mogen als eerste klikken. Het debat en de lancering zijn gratis bij te wonen, maar meld je van te voren aan via de website van SPUI25.

De How To Digitale Kunstkritiek is een praktische guideline die de tools en werkwijzen bespreekt die het meest gebruiksvriendelijk bleken. Wie een extra zetje wil om die tools en software in de vingers te krijgen kan van mei tot oktober terecht in workshops.

Van de lancering van de How To maken we graag een moment om na te denken over het: en nu? Want hoe geef je in de praktijk handen en voeten aan het ideaal van een democratische kunstkritiek?

Graag stellen we ons panel voor:

Elsbeth Ronner is architect, verbonden aan architectenbureau Lilith Ronner van Hooijdonk. Ze doceert aan de TU Delft en de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Ze is publicist en secretaris van het Genootschap Architectura et Amicitia. Elsbeth Ronner initieerde samen met Sereh Mandias Windoog, een podcast voor divers geluid die architectuurkritiek weer aansprekend moet maken voor een algemeen publiek.

Heleen Volman is artistiek leider van DansBrabant. Ze is mede-initiatiefnemer van het Moving Futures netwerk, een coalitie van vijf talentontwikkelaars in de dans. Het netwerk en jaarlijkse festival fungeren als ontmoetingsplek voor makers, publiek, programmeurs en producenten. Het netwerk ziet het publiek als een onmisbare actor in het dansveld. Daarom fungeerde hun reizende festival MFF in 2017 als laboratorium voor de tool Edit this Post, collectief schrijven in real time.

Rogier Brom is onderzoeker en projectcoördinator bij de Boekmanstichting. Hier onderzoekt hij onder andere actuele ontwikkelingen in de Nederlandse cultuursector. Eerder werkte hij als docent aan oa de University College Utrecht en de HKU, bij het Centraal Museum Utrecht en als zelfstandig onderzoeker. In 2017 publiceerde hij met Jeroen Boomgaard Being Public. How Art Creates the Public bij Valiz Publishers.

Moderator: Sonja van der Valk

Laboratorium Actuele Kunstkritiek (LAK) is een Vlaams-Nederlandse gelegenheidssamenwerking van het Domein voor Kunstkritiek, Instituut voor Netwerkcultuur/PublishingLab, rekto;verso en de redacties van verschillende (online) publicaties. Als platform wil het denken over cultuur en kunst opfrissen, intensiveren en optimaliseren, door de gereedschapskist van de kritiek te verruimen.

De how-to kwam tot stand met ondersteuning van het Mondriaan Fonds, Fonds Podiumkunsten, Moving Futures Festival en Amsterdam Creative Industries Network. De Nieuwe Garde financiert mede het workshopprogramma.

Share