Amsterdam Design Debat, @Droog, 28 mei 2019 17.00

Hoewel we massaal bezig zijn met ontspullen, en we dus niet zitten te wachten op nog weer een nieuwe theepot of een andere stoel, groeit de aandacht voor design. Het label design wordt letterlijk overal opgeplakt. Wat is er aan de hand? Waarom is design zo populair?

Dat is de vraag achter het Amsterdam Design Debat, dat op dinsdag 28 Mei 2019 @Droog zal plaatsvinden. Bij binnenkomst worden deelnemers en publiek ingedeeld in verschillende vakken, publiek mag zelf kiezen:

Design voor kunst en discours

Design voor creatieve industrie en economie

Design voor een betere wereld

Alles om ons heen is design. Er is over nagedacht. En beter nadenken kan de oplossing zijn voor het dilemma dat veel mensen voelen: aan de ene kant de noodzaak of zelfs de behoefte om te blijven consumeren, aan de andere kant de zorg over het milieu, de klimaatverandering of ons privéleven.

Wie kiest voor een soberder leven, voor ‘ontspullen’, mag hogere eisen stellen aan wat hij overhoudt. Wie zich ergert aan de drukte in de stad, zou op zoek kunnen gaan naar een slimmere inrichting van zijn omgeving. Wie teveel kleren heeft, is wellicht geïnteresseerd in productiemethoden voor hergebruik. En wie zijn mening wil uitdragen zoekt naar orginele vormen van visuele communicatie.

We signaleren ook steeds meer nieuwe vormen van design. Het waaiert uit en zo bestaat sinds enige tijd het begrip Design Thinking. In de jaren 90 werd dit begrip geintroduceerd als een methode voor onderzoek en proces op het gebied van innovatie. Maar inmiddels heeft Design Thinking zich gemanifesteerd in de wereld van business, management en marketing. Een andere vorm is Design Fiction. Het wordt ook wel Design for Debate genoemd of speculatief design. Het gaat over het maken van prototypes, het is een soort oefenen voor de toekomst met nieuwe ideeën. We kunnen producten en situaties perfect simuleren met nieuwe technologie.

Maar de meest populaire vorm van design tegenwoordig is het design voor een betere wereld. Ook al was je eerst een vervuiler, het is nooit te laat om iets goeds te doen. Massaal worden designprogramma’s ontwikkelt die oplossingen kunnen bieden voor het klimaatprobleem en andere bedreigingen voor de aarde.

Het Amsterdam Design debat wordt georganiseerd omdat we benieuwd zijn naar de onderlinge verbanden tussen verschillende vormen van design, de toekomst en de betekenis van design als vorm van kunst.

Amsterdam Design Debat @Droog, Staalstraat 7 Amsterdam, dinsdag 28 Mei 2019. Aanvang 17.00 uur, inloop 16.30 uur.

Contact: info@imagesociety.nl

www.selfdesign.nl

Deelnemers:

Jasper van Kuijk (cabaretier en columnist), Yuri Veerman (ontwerper en performer), Anja Groten (ontwerper Hackers en Designers), Caroline Nevejan (wetenschapper, Chief Science Officer Amsterdam), Nikki Gonnissen (directeur Thonik/president AGI), Jurgen Bey (directeur Sandberg Instituut), Richard van der Laken (ontwerper, directeur What Design Can Do), Hans Gubbels (directeur Cube Design Museum), Ruben Pater (designer), Mark van Iterson (Heineken Design), Tessa de Boer (Maison the Faux), Angelique Spaninks (MU), Marleen Stikker (Waag Society), Roosje Klap (designer), Geke van Dijk (STBY), Ben Schouten (HvA), Dirk van Weelden (schrijver), Koert van Mensvoort (Next Nature), Luna Maurer (Moniker), Kim de Groot (Mona Lisa’s), Carolyn Straus (Slowlab), Guus Beumer (Het Nieuwe Instituut)

Moderator: Dagan Cohen (Social Inc, What Design Can Do Challenge)

Het Amsterdam Design Debat is een initiatief van Mieke Gerritzen en Geert Lovink. Met dank aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Droog, Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie, The Image Society en het Institute of Network Cultures.

Share