Out now: Frictie – Ethiek in tijden van dataïsme, Miriam Rasch

Verschenen op 6 mei 2020 bij De Bezige Bij, Amsterdam, Frictie: Ethiek in tijden van dataïsme van Miriam Rasch, onderzoeker bij het Instituut voor Netwerkcultuur.

Dataïsme is het geloof dat alles te vertalen is in data. Data leggen de wereld vast en maken haar beheersbaar. Maar voor wie en met welk doel? De onderliggende aannames van het dataïsme staan zelden ter discussie. Is de mens echt als algoritme te begrijpen? Wat gebeurt er met de dingen die niet in data te vatten zijn? En waarom wordt de dataïstische toekomst voorgesteld als onvermijdelijk?

Tegenover het ideaal van een geautomatiseerde wereld stelt Miriam Rasch een herwaardering van frictie: niet alleen als manier om weerstand te bieden aan de eis van transparantie en constante communicatie, maar ook als het startpunt van ethische reflectie. Frictie opent de weg naar ‘de-automatisering’ als mogelijkheid om woorden en dingen weer als nieuw te laten schijnen. Hoe kunnen we in dataïstische tijden ons eigen verhaal blijven vertellen?

Lees het eerste deel van de inleiding bij Athenaeum.

Lees de recensie die op 6 mei verscheen in Trouw.

Bestel het boek bij je lokale boekhandel, zoals Van Gennep in Rotterdam (waar een aantal gesigneerde exemplaren te vinden is), Athenaeum in Amsterdam of Bijleveld in Utrecht.

Luister bovendien hier naar de bijbehorende Spotify-playlist en kijk hieronder naar een korte impressie van het boek:

Frictie: Ethiek in tijden van dataïsme by Miriam Rasch from Institute of Network Cultures on Vimeo.

Share