gezocht: onderzoeker/producer Netwerkcultuur (x/v/m) (0,6 fte)

Ben je een jonge onderzoeker en/of producer op het gebied van digitale cultuur en experimenteel uitgeverschap? Heb je een kritische houding en affiniteit met educatie en kennisoverdracht? Ben je gemotiveerd om praktische en productionele taken uit te voeren voor de ontwikkeling van onze website, maar ook nieuwe initiatieven te ontwikkelen en een gezamenlijke visie op de toekomst van de netwerkcultuur te bouwen? Dan verwelkomen we je graag als medewerker bij het Instituut voor Netwerkcultuur!

onderzoeker/producer Netwerkcultuur (x/v/m) (0,6 fte)

Het Instituut voor Netwerkcultuur (INC) is een lectoraat van het kenniscentrum van de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie van de Hogeschool van Amsterdam. Het werd opgericht in 2004 door lector Geert Lovink. Wij doen in een klein team maatschappelijk relevant onderzoek op de gebieden van digitale en internetcultuur, uitgeven in de 21e eeuw, internetkunst(kritiek) en nieuwe economieën. Dit onderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met partners uit het Nederlandse veld en een groot, internationaal netwerk van onderzoekers, kunstenaars, designers en activisten.

Wat ga je doen?
Als onderzoeker-producer geef je actief richting aan nieuw onderzoek op het gebied van internetkritiek en digitale cultuur. Het werk zal voornamelijk bestaan uit het schrijven van subsidieaanvragen, netwerken opbouwen en onderhouden van contacten met partners en het schrijven, organiseren van events en het schrijven en redigeren van (digitale) publicaties. In de productiefase van een project begeleid je een team dat het onderzoek uitvoert en coördineer je de events en publicaties. Daarnaast werk je op productioneel en conceptueel niveau mee aan het updaten van de digitale infrastructuur en programma’s van het INC. Je wordt in je onderzoeksfunctie begeleid door lector Geert Lovink en gaat intensief samenwerken met twee directe collega’s.

Wat breng je mee?
Je hebt mediastudies, filosofie, (kunst)geschiedenis, (onderzoeks)journalistiek of een andere relevante discipline gestudeerd op HBO- of WO-niveau. Je hebt minimaal een jaar professionele ervaring in (toegepast) onderzoek in de cultuursector en je hebt ervaring met projectplanning. Je bent bekend met de praktijk van toegepast onderzoek. Daarnaast vragen wij dat je:

 • Over aantoonbaar goede onderzoeks-, productie- en communicatiekwaliteiten beschikt;
 • Aantoonbaar talentvol bent in het doen van onderzoek, onder meer blijkend uit jouw bacherlor- en master thesis;
 • Beschikt over een sterk analytisch vermogen, onderzoeksvaardigheden en affiniteit met het doen vanpraktijkgericht onderzoek in de cultuursector, zoals het organiseren van kennissessies en het faciliteren van ontwerpsprints;
 • Kritisch, betrouwbaar en initiatiefrijk bent, snapt wat urgent is en snel kan schakelen;
 • Zowel de Nederlandse als de Engelse taal vloeiend beheerst en aantoonbaar goed en vlot kan schrijven in beide talen;
 • Goed kunt werken in groepsverband, maar ook van individueel werken houdt;
 • Potentie en ambitie hebt om je te ontwikkelen naar hogere functies op gebied van praktijkgericht onderzoek, binnen of buiten onze hogeschool. Omdat je in deze startersfunctie mentale ruimte nodig hebt om jouw talenten voor praktijkgericht onderzoek te herkennen, in te zetten en te ontwikkelen heeft het de voorkeur dat je bij aanvang al beschikt over een Master in een relevante richting.

In de toekomst zal ook het geven van onderwijs onderdeel van de functie kunnen worden. Het is dan de bedoeling dat je de inzichten van het onderzoek vertaalt naar de onderwijspraktijk. Je bent dan betrokken bij de ontwikkeling van het curriculum en je zet je netwerk in voor het onderwijs. Wij zoeken een medewerker die affiniteit heeft met het geven van onderwijs en die over aantoonbaar goede didactische kwaliteiten beschikt, of bereid is deze in de toekomst te behalen.

Talent als basis, diversiteit als kracht
Iedereen is welkom om te solliciteren; waar je bent geboren, hoe je er uit ziet, hoe je heet, waar je in gelooft, hoe oud je bent, wat je genderidentiteit is en van wie je houdt is voor ons niet relevant. Je bevlogenheid wel.

De HvA wil een organisatie zijn waarin iedereen zich welkom, gewaardeerd en thuis voelt. Als werkgever geloven we dat, hoe inclusiever we zijn, des te beter we kunnen presteren als kennisinstelling van en voor de stad. We streven er daarom naar om de verscheidenheid aan achtergronden en perspectieven die Amsterdam rijk is, weerspiegeld te zien in het personeelsbestand van onze hogeschool. Heb je tips hoe we onze communicatie op het gebied van diversiteit en inclusie kunnen verbeteren, laat het ons dan weten.

Wat bieden we?

 • Het betreft om te beginnen met een arbeidscontract van één jaar als onderwijs- en onderzoeksmedewerker met de mogelijkheid tot verlenging. Het gaat hier om het functieprofiel onderwijs- en onderzoeksmedewerker 1.
 • De bij deze functie behorende loonschaal is schaal 10 (cao hbo). Het salaris bedraagt maximaal € 4307,66 bruto per maand bij een volledige aanstelling en is afhankelijk van opleiding en ervaring;
 • Een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een ruime vakantieregeling en een 13e maand. Uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden en stimuleert medewerkers om zich blijvend te professionaliseren;

Wil je meer weten over deze functie?
Neem dan gerust contact op met Geert Lovink (g.w.lovink@hva.nl). Voor meer informatie over onze faculteit, kijk op: https://www.hva.nl/faculteit/fdmci/digitale-media-en-creatieve-industrie.html. Essentieel is tevens dat je een goede indruk hebt van het lectoraat door de jaren heen via de website waar je nu bent: www.networkcultures.org.

Wat je verder moet weten

 • Deze vacature is gelijktijdig in- en extern gepubliceerd. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang op externe kandidaten.
 • Wil je meer informatie over hoe onze sollicitatieprocedure verloopt? Kijk dan op onze website WerkenbijdeHvA.
 • Bij de werving en selectie ter invulling van deze vacature, houden wij de HvA Sollicitatiecode aan. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
 • Sluitingsdatum 27 oktober 2021. De eerste gesprekken vinden plaats in de week op 1 november. De tweede gesprekken in de week van 15 november.
 • We hopen dat onze kandidaat begin januari 2022 kan beginnen.
Share