De culture of giving in de beeldende kunst 10 jaar na de bezuinigingen

De culture of giving is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor het financieren van culturele programma’s. Maar wie geeft er eigenlijk aan wie en waarom? En hoe staan private giften in verhouding tot publieke financiering? De staat van mecenaat is een eendaags symposium van Platform BK en Framer Framed over de veranderende rol van mecenaat in het Nederlandse beeldende kunstlandschap in de afgelopen tien jaar. In een lezing en drie panels onderzoeken we welke giftrelaties voorkomen, hoe en voor wie deze wel en niet werken en welke toekomstmogelijkheden ze bieden.

De staat van mecenaat vindt plaats op zaterdagmiddag 30 april van 13:00-17:00 uur in Framer Framed, Amsterdam. Bezoekers zijn welkom op locatie of kunnen een livestream volgen op de websites van Platform BK en Framer Framed.

RSVP: boek je gratis ticket om het evenement in Framer Framed bij te wonen hier.

Livestream: het programma is live te volgen op deze pagina.

Programma

Tijdens De staat van mecenaat zullen deskundigen, gevers, kunstenaars en instellingen met elkaar in gesprek gaan over de volgende vragen:

  • Hoe heeft de culture of giving zich in de tien jaar na de cultuurbezuinigingen in Nederland ontwikkeld?
  • Wie geeft aan wie, met welke motivaties en voor wat voor projecten?
  • Welke valkuilen kent mecenaat in het huidige bestel?
  • Welke rolverdeling tussen mecenaat en publieke financiering is wenselijk?
  • Hoe kunnen transparante en duurzame vormen van mecenaat bijdragen aan een bloeiende kunstsector?

Tijdens het symposium zal mecenaatsdeskundige Renée Steenbergen een lezing geven. Verder zullen tijdens het programma onder meer spreken: Liesbeth Bik (kunstenaar, Akademie van Kunsten), Helleke van den Braber (Universiteit Utrecht), Kristel Casander (Voordekunst), Nous Faes (socioloog en beleidsadviseur), Yvonne Franquinet (AFK), Roel Griffioen (onderzoeker), Marjolein de Groen (Collectie DE.GROEN), Sofia Patat (Stedelijk Museum Amsterdam), Shailoh Phillips (onderzoeker en docent), Stephanie Schuitemaker (Outset), Steven van Teeseling (Sonsbeek & State of Fashion), Olav Velthuis (Universiteit van Amsterdam) en Ying Que (antropoloog en organisator).

Share