Massaclaim tegen Twitter: SDBN bevecht illegale datahandel door ‘gratis’ apps

Campagne Je Staat Te Koop van start

Meer hier: https://jestaattekoop.nl/

Duizenden gratis apps, zoals Wordfeud, Buienradar, Vinted, Shazam en Duolingo, wisselden de afgelopen jaren illegaal persoonsgegevens uit met advertentieplatform MoPub. Volgens Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN) schond MoPub, een dienst die tot voor kort eigendom was van Twitter, massaal de privacy van gebruikers. SDBN bereidt daarom een massaclaim voor tegen Twitter. Ter ondersteuning loopt er nu de bewustwordingscampagne ‘Je staat te koop’.

Massale privacy schending en illegale datahandel

Twitter en haar advertentieplatform MoPub hadden in Nederland tussen 2013 – 2021 toegang tot gegevens van meer dan 30.000 applicaties op smartphones en tablets. Naast Wordfeud, Buienradar, Vinted, Shazam en Duolingo gaat het om tal van fitness apps zoals MyFitnessPal, menstruatie apps, dating apps als Grindr en Happn, en spelletjes voor kinderen zoals My Talking Tom.

Miljoenen Nederlanders gebruiken dit soort gratis apps op hun telefoon of hun tablet. Maar ‘gratis’ bestaat niet in de online wereld. Consumenten betaalden met hun privacy. Jarenlang stonden gebruikers te koop, zonder dat zij daar ooit toestemming voor hebben gegeven.

Ook zonder dat iemand ooit twitterde konden Twitter en MoPub via de apps informatie over gebruikers te weten komen. Acht jaar lang verzamelden en deelden zij de gegevens met derden, zonder dat consumenten wisten met wie en voor welk doel. De persoonsgegevens en data over bijvoorbeeld seksuele geaardheid, kinderwens of geloofsovertuiging van gebruikers werden door MoPub op de advertentiemarkt gedeeld en vervolgens doorverhandeld.

MoPub en Twitter verdienden miljoenen met deze illegale datahandel. Ze verzamelden veel meer informatie dan nodig is en overtraden daarmee de belangrijkste wet rondom de bescherming van persoonsgegevens: de AVG.

Schadevergoeding en rechtszaak

Naar schatting tien miljoen volwassen en 1 miljoen kinderen uit Nederland die tussen oktober 2013 en december 2021 de gratis apps gebruikten zijn slachtoffer van deze illegale handel in persoonsgegevens. Voor individuele slachtoffers is het in de praktijk onmogelijk om hun recht te halen tegen grote partijen als Twitter. Daarom gaat SDBN Twitter collectief verantwoordelijk houden. SDBN eist namens de gebruikers onder andere een schadevergoeding.

Als Twitter niet bereid is tot een oplossing te komen, begint SDBN hierover in Nederland een rechtszaak. Gebruikers kunnen de rechtszaak steunen door zich aan te melden via jestaattekoop.nl. Individuele slachtoffers hoeven niet te betalen om mee te doen aan deze rechtszaak. Aanmelden voor de rechtszaak is wel nodig om de rechter ervan te overtuigen dat hier wat aan moet gebeuren.

De Nederlandse privacy specialist Anouk Ruhaak, voorzitter van SDBN, zegt hierover: “Het is duidelijk dat de privacy door dit soort gratis apps is geschonden. Met name de aard en schaal van deze inbreuk zijn duizelingwekkend: het gebeurde jarenlang en achter de schermen. Als samenleving moeten we laten zien dat dit onacceptabel is en deze illegale praktijken niet mogen lonen. We willen niet te koop staan. We houden Twitter voor dit soort illegale dataverzameling verantwoordelijk en eisen een collectieve schadevergoeding. Met Stichting Data Bescherming Nederland komen wij op voor álle slachtoffers van deze privacyschendingen”.

Over Stichting Data Bescherming Nederland

SDBN is een Nederlandse non-profit stichting die zich inzet voor een wereld waarin privacy door bedrijven wordt gerespecteerd. SDBN beschermt de belangen van slachtoffers van privacy- schendingen. SDBN streeft er naar dat burgers zich bewust worden van de waarde van hun data en van de gevolgen van data-inbreuken. SDBN wil dat privacy-inbreuken stoppen en dat slachtoffers van schendingen een adequate schadevergoeding krijgen.

Voorbeelden van gratis apps die in elk geval tussen oktober 2013 en december 2021 persoonsgegevens uitwisselden via het MoPub-platform van Twitter:

 • ●  Shazam (ruim 5 miljoen downloads)
 • ●  Vinted (ruim 4,1 miljoen downloads)
 • ●  Helix Jump (ruim 4,2 miljoen downloads)
 • ●  Wordfeud (ruim 3,8 miljoen downloads)
 • ●  Trivia Crack (ruim 3,5 miljoen downloads)
 • ●  Zedge Wallpapers (ruim 3,3 miljoen downloads)
 • ●  Super-Bright LED Flashlight (ruim 3,1 miljoen downloads)
 • ●  Picsart Photo & Video Editor (ruim 3 miljoen downloads)
 • ●  MyFitnessPal (ruim 2,9 miljoen downloads)
 • ●  Piano Tiles 2 (ruim 2,9 miljoen downloads)
 • ●  Agar.io (ruim 2,7 miljoen downloads)
 • ●  8 Ball Pool (ruim 2 miljoen downloads)
 • ●  My Talking Tom (ruim 2 miljoen downloads)
 • ●  DuoLingo (ruim 1,9 miljoen downloads)
 • ●  Badoo Dating. Chat. Friends (ruim 1,6 miljoen downloads)
 • ●  Solitaire – Zynga (ruim 1,6 miljoen downloads)
 • ●  Happn Dating App (ruim 1,5 miljoen downloads)
 • ●  Sudoku – Easy Brain (ruim 1,4 miljoen downloads)
 • ●  Buienradar (ruim 1,3 miljoen downloads)
 • ●  Grindr – Gay chat (ruim 510.000 downloads)
Share