Waag Society organiseert 14 december een open debat over de ontwikkelingen rond WikiLeaks met experts en allen die zich betrokken voelen bij de discussie.
Het debat vindt plaats op
dinsdag 14 december, van 16.00 uur tot 18.00 uur
Waag, Nieuwmarkt 4, Amsterdam
U kunt zich aanmelden via maike[at]waag[dot]org
De reacties vanuit overheden op de afgelopen ontwikkelingen rond WikiLeaks zijn heftig, defensief en met name gericht op de bescherming van privacy en staatsgeheimen. Aan de andere kant kan WikiLeaks vanuit verschillende hoeken op steun rekenen van mensen die in hun afwegingen kiezen voor democratie, persvrijheid en open informatievoorziening.
Er rijzen veel vragen door deze kwestie.
Hoeveel openheid kan de democratie verdragen? Wordt door de reactie van de diverse staten de persvrijheid en het internet als publiek domein en bron voor open informatie voorziening aangetast? Hoe moeten staten omgaan met begrippen als privacy en transparantie in het licht van de voortschrijdende techniek?
Tijdens het debat aanstaande dinsdag, staan deze vragen onder andere centraal. Het debat wordt geleid door Marleen Stikker, directeur van Waag Society en Peter van Olsthoorn (journalist, auteur en o.a. oprichter van netkwesties.nl).
We roepen een ieder die wil bijdragen aan de discussie of zijn of haar visie op de ontwikkelingen rond WikiLeaks wil scherpen, op om aanwezig te zijn.
Meer over WikiLeaks
WikiLeaks is in 2006 opgezet als een website waar klokkenluiders uit overheidsinstellingen en bedrijven, waar ook ter wereld, anoniem documenten kunnen plaatsen teneinde misstanden aan de kaak te stellen.
Wetenschappers, journalisten en dissidenten uit de Verenigde Staten, Europa, Zuid-Afrika en Taiwan, zouden WikiLeaks opgezet hebben, hoewel de details hierover niet bekend zijn. Na een testperiode in 2006 ging WikiLeaks officieel van start in januari 2007. Vanaf die datum zijn er op de website honderdduizenden geheime documenten gepubliceerd.
Vanaf 28 november 2010 lekte WikiLeaks vertrouwelijke Amerikaanse documenten (correspondentie en rapportages van ambassadeurs uit de VS ) die de Amerikaanse diplomatie in grote verlegenheid brachten.
De publicatie van de documenten werd onmiddellijk veroordeeld door het Witte Huis, dat beweerde dat hierdoor talloze levens in gevaar waren gebracht.
Presidentskandidate Sarah Palin vraagt zich af waarom WikiLeaks baas Julian Assange niet met dezelfde urgentie als leiders van de Taliban is vervolgd. De Canadese overheidsadviseur Tom Flanagan heeft op nationale televisie gezegd dat iemand WikiLeaks baas Julian Assange moet vermoorden. “Ik denk dat Assange om het leven moeten worden gebracht. We moeten een prijs op zijn hoofd zetten.” Assange is inmiddels opgepakt.
Een aantal links:
http://www.eurozine.com/articles/2010-12-07-lovinkriemens-en.html
http://www.netkwesties.nl/316/wikileaks-vrijheid-meningsuiting.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikileaks
www.security.nl
Volg de ontwikkelingen rond dit event op events.waag.org