Eppo van Nispen tot Sevenaer: “Het gaat om de magie van het boek”

In het panel waarin toekomstvisies gepresenteerd worden, is Eppo van Nispen tot Sevenaer de derde en laatste spreker. Hij begint met een aantal vragen aan het publiek: wie leest er papieren boeken? Het merendeel steekt zijn hand op. Op de vraag wie er e-boeken leest, gaan er heel wat minder handen omhoog. Ook blijken maar weinig mensen op hun telefoon te lezen, terwijl het grootste deel van de aanwezigen toch een smartphone bezit.

Eppo van Nispen tot Sevenaer

Van Nispen tot Sevenaer is de directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek (CPNB), die al vanaf 1930 het lezen stimuleren. De stichting is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld Nederland leest en de Boekenweek, waarvan dit alweer de 77e editie is.
Het verhaal begint eigenlijk met een filmpje, waarin een dode gevonden wordt, enkele mensen worden ondervraagd en voor je het weet heeft de inspecteur de dader te pakken. Wat je als kijker niet doorhebt, is dat er maar liefst 21 veranderingen plaatsvinden in het decor en de kleding. Het motto: “It’s easy to miss something you’re not looking for.”
De bibliotheek is volgens Van Nispen tot Sevenaer meer dan alleen boeken. Om te illustreren wat de behoeftes van de gebruiker zijn, presenteert hij de cijfers van het laatste consumentenonderzoek omtrent leesgedrag. Waar de mediawereld van veel mensen bestond uit de krant, Nederland 1 en 2, de radio en het boek, is dat nu wel anders. 96% van de Nederlanders zit dagelijks op internet, dikwijls tegelijkertijd met het kijken van televisie en het gebruik van de smartphone. 95% kijkt dagelijks televisie, terwijl slechts 52% dagelijks boeken leest. 12% van de Nederlanders is de bezitter van een e-reader, en van de tabletbezitters heeft 20% een app om e-boeken mee te lezen. De kinderen van nu groeien op in een digitaal tijdperk en we moeten dan ook kijken naar wat zij willen, nu en in de toekomst.
Door de veranderingen in het medialandschap is er ook sprake van ‘buchverflüssigung’: het is niet meer zo duidelijk wat een boek precies is. Papier is niet noodzakelijk meer een eigenschap van het boek. De lezer raakt hieraan gewend, de digitalisering raast voort. Voor Van Nispen tot Sevenaer maakt dit niet uit, het gaat immers bovenal om de magie van het boek, zijn vader zei altijd dat er niets mooiers is dan een mooi verhaal. Hoe je het boek leest, is onbelangrijk. Hij besluit zijn verhaal dan ook met de mededeling dat hij geen antwoord heeft op de vraag wat de toekomst van het boek is, maar over de digitale wereld zegt hij: “Stort je erin!”