In de driedelige serie The Digitarian Society onderzoekt Tetem samen met mediakunstenaar Roos Groothuizen en gasten van het Institute of Network Cultures, Waag en PublicSpaces wat er nodig is om verder te komen in onze zoektocht naar een veiliger internet.
De bewustwording over internet dilemma’s in relatie tot online verslaving, privacy en verantwoordelijkheid groeit; niet alleen onder organisaties, in de media en bij de overheid, maar ook onder het ‘grote publiek’. We hebben allemaal wel eens gedacht om alternatieve apps, videoplatforms en social media te verkennen, maar we doen het niet massaal. Wat houdt ons tegen?
In de driedelige serie The Digitarian Society onderzoekt Tetem samen met mediakunstenaar Roos Groothuizen en gasten van het Institute of Network Cultures, Waag en PublicSpaces wat er nodig is om verder te komen in onze zoektocht naar een veiliger internet. We gaan op zoek naar concrete acties. Wat kun je als individu doen? Welke rol hebben publieke instellingen hierin? Hoe krijg je je publiek mee om een switch naar veiliger platforms te maken? En hoe kun je met deze acties andere mensen inspireren om een volgende stap te zetten?
Deze serie events gaat verder in op de dilemma’s van de escape room tentoonstelling ‘I want to delete it all, but not now’ die Roos Groothuizen voor Tetem heeft ontwikkeld. Daarin komt de vraag naar voren wat ons tegenhoudt om te stoppen met diensten van bijvoorbeeld Facebook en Google. Hoe worden we een digitariër, iemand die geen producten of diensten gebruikt van bedrijven die hun geld verdienen met het verkopen van persoonlijke data? Of is het mogelijk die moeilijke stap te verzachten door een flexidigitariër te worden, waar je zoveel mogelijke bewuste keuzes probeert te maken, maar nog geen afscheid wilt of kunt nemen van bijvoorbeeld Whatsapp? Het idee is dat we met kleine stappen onszelf en andere mensen en organisaties aansporen om bewuster te worden ten aanzien van de apps die we gebruiken en samen de stap naar een veiliger internet zetten. De drie events vinden plaats op verschillende platforms waarmee we als flexidigitariërs gaan experimenteren.
The Digitarian Society #1
Dinsdag 25 mei van 19.00-20.00
Met Roos Groothuizen, Geert Lovink (mediatheoreticus, internetcriticus en oprichter van het Institute of Network Cultures) en Chloë Arkenbout (onderzoeker en editor bij Institute of Network Cultures)
De titel van de tentoonstelling ‘I want to delete it all, but now now’ van Roos Groothuizen komt uit het boek ‘Sad by Design’ door Geert Lovink. Het boek biedt een kritische analyse van de groeiende controverses op sociale media zoals nepnieuws, giftige virale memes en online verslaving. Tegelijkertijd roept Geert Lovink op tot het omhelzen van de digitale intimiteit van sociale media, berichtenverkeer en selfies, in de hoop dat verveling de eerste fase is van het overwinnen van ‘platformnihilisme’. Om daarna de afbraak van – verslaving aan – sociale media in te zetten.
Tijdens The Digitarian Society #1 ontdekken we wie de mensen achter het Institute of Network Cultures zijn en wat er bij hen persoonlijk is veranderd na het publiceren van het boek ‘Sad by Design’. Roos gaat met Geert Lovink in gesprek over de schaduwzijde van online platforms, menselijke verlangens die ons tegenhouden en hoe je als individu de theorie in praktijk kunt brengen. In een gesprek met Chloë Arkenbout wordt ingezoomd op Chloë’s onderzoek naar de macht van memes, media ethiek, morele verantwoordelijkheid, (digitaal) activisme, call out culture en de manieren waarop zij als nieuwe generatie onderzoekers met social media omgaat.
Doen, durven of je data?
Het publiek krijgt de kans om ‘Doen, durven of je data?’ binnen het thema van The Digitarian Society in te sturen. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt die we gaan voorleggen aan de sprekers. Stuur jouw ‘Doen, durven of je data’ van max. 25 woorden uiterlijk 19 mei naar expo@tetem.nl. De sprekers krijgen een keuze tussen ‘Doen/Durven’ (een opdracht uitvoeren) of ‘Data’ (de waarheid over je digitale leven vertellen).
Voorbeeld van Doen/Durven (een opdracht uitvoeren):
• Stuur je moeder een appje dat je vanaf nu niet meer via Whatsapp wil communiceren
• Raad van een andere tafelgast welke social media zij het meest gebruiken
Voorbeeld van Data (de waarheid over je digitale leven vertellen):
• Wat is je grootste afknapper bij een platform?
• Heb je praktische maatregelen genomen om je social media gebruik te verminderen? Zo ja, wat?
Informatie over de events i.s.m. Waag (juni) en PublicSpaces (juli) wordt binnenkort bekend gemaakt.
Praktische informatie
Datum: Dinsdag 25 mei van 19.00-20.00
Prijs: Gratis
Sprekers: Roos Groothuizen, Geert Lovink (mediatheoreticus, internetcriticus en oprichter van het Institute of Network Cultures) en Chloë Arkenbout (onderzoeker en editor bij Institute of Network Cultures)
Online platform: ohyay
Inschrijven: Schrijf je in via de rode knop op deze website. Je ontvangt een paar dagen ervoor de link naar onze kamer op ohyay.