Video: Dromen van post-precariteit

De cultuursector van de toekomst, hoe zou die eruit kunnen zien? De urgenties zijn overduidelijk: sociale onveiligheid, teruglopende bezoekersaantallen en een slecht functionerende arbeidsmarkt. Op 21 juni 2022 gingen we met kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers en docenten in gesprek over het kunstonderwijs en de kracht van de verbeelding om mogelijke scenario’s te verkennen. Kijk het programma hier terug.

 

 

Programma

De toekomst van het kunstonderwijs

Met Judith Boessen (docent en onderzoeker, HAN), Florian Cramer (lector Autonomous Practices, WdKA), Judith Leysner (Unsettling Rietveld, GRAC) en Patricia de Vries (moderator).

De toekomst van de kunst- en cultuursector wordt bepaald op het kunstonderwijs. Maar dat in het kunstonderwijs zelf nog werk aan de winkel is, laat Judith Boessen haarscherp zien in een tweetal essays voor Mister Motley. Men worstelt met vraagstukken van diversiteit, sociale veiligheid en voorbereiding op de problematische arbeidsmarkt. In de herstelplannen voor de cultuursector van het kabinet is speciaal aandacht voor de 4.400 makers die in de coronaleegte zijn afgestudeerd. Waar gaan zij de komende jaren hun werk tonen? Op de achtergrond van deze sociaal-maatschappelijke strubbelingen dient zich de vraag aan: wat betekenen artistieke vrijheid en autonomie vandaag de dag op de kunstacademie?

Filmvertoning Minimum Wage Dress Code: Post-Precarity van Alina Lupu

‘Minimum Wage Dress Code: Post-Precarity’ is een video essay van kunstenaar Alina Lupu. Baankansen voor afstudeerders zijn volgens de statistieken rooskleurig. Maar hoe ziet de realiteit eruit? Alina neemt de kijker mee in haar carrière als voedselbezorger na haar afstuderen van de Gerrit Rietveld Academie.

De kracht van de verbeelding

Met Marga Kroodsma (directeur Veem House for Performance), Lisette Olsthoorn (videokunstenaar), Yuri Veerman (kunstenaar en ontwerper) en Patricia de Vries (moderator).

Kunstenaars kunnen met de kracht van de verbeelding werelden bouwen, kritiek leveren en urgente vraagstukken agenderen. Maar hoe kan telkens weer de juiste vraag worden opgeworpen? En wat te doen als de kracht van binnenuit omslaat in een verwachting van anderen, of dat nu is om maatschappelijke vraagstukken op te lossen, of om jezelf telkens opnieuw uit te vinden? Hoe kun je op langere termijn blijven maken wat je wilt maken, zonder je af te keren van de maatschappij?

 

Our Creative Reset

Dromen van post-precariteit is onderdeel van de INC-onderzoekslijn Our Creative Reset, waarin we structurele veranderingen in de cultuursector tijdens en na corona onder de loep te nemen. Lees over Our Creative Reset op de deze onderzoekspagina.

 

Partners

Dit evenement wordt georganiseerd door Sepp Eckenhaussen (Instituut voor Netwerkcultuur, HvA) in samenwerking met Patricia de Vries (Gerrit Rietveld Academie).
Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Spui25 en het Center of Expertise for Creative Innovation.

Share