Genomineerden Prijs voor Jonge Kunstkritiek 2022

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlands taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. Verheugd maken de organisatoren en de jury de genomineerden voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 bekend:

Categorie Essay
Lara den Hartog Jager
Loren Snel
Lena van Tijen

Categorie Recensie
Zoë Dankert
Laura Herman
Emma van Meyeren

Dit jaar wordt bovendien een stimuleringsprijs uitgereikt in de categorie Innovatieve kunstkritische praktijken, gericht op nieuwe (digitale, experimentele, of ongebruikelijke) wegen en vertelmethodes. Hiermee willen de initiatiefnemers van de prijs individuen of initiatieven signaleren en stimuleren die op innovatieve wijze een bijdrage leveren aan de Nederlandstalige reflectie op beeldende kunst.

Innovatieve kunstkritische praktijken
Werktitel (Zoë Dankert en Alix de Massiac)

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking op donderdag 15 december a.s. worden de winnaars van de categorieën Recensie en Essay (hoofdprijs €3.000 en een mentorschap) en Innovatieve kunstkritische praktijken (€1.500) gepresenteerd bij M Leuven. De uitreiking gaat om 18:00 uur van start, inloop 17:30 uur. Aansluitende borrel tot ca. 20:30 uur. Op de uitreiking wordt tevens de online publicatie gepresenteerd met alle genomineerde stukken. Bijwonen van de uitreiking kan door te reserveren via info@jongekunstkritiek.net o.v.v. ‘Reservering uitreiking Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022’.

De jury van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 staat onder leiding van Grâce Ndjako (filosoof, schrijver, vertaler en coördinator De Nieuwe Garde) en bestaat verder uit Bas Blaasse (schrijver en redacteur HART), Zeynep Kubat (schrijver, curator en redacteur rekto:verso), Jorne Vriens (schrijver en docent Reinwardt Academie en winnaar de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018) en Joost de Vries (schrijver en adjunct hoofdredacteur De Groene Amsterdammer).

De prijs is een initiatief van: Mondriaan Fonds, de Appel, Kunstinstituut Melly, Stedelijk Museum, Van Abbemuseum, M Leuven, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Mu.ZEE en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur.

In samenwerking met mediapartners: De Groene Amsterdammer, Het Parool, Metropolis M, KNACK, HART, rekto:verso, Tubelight, Apache en Stedelijk Studies

En partners: Domein voor Kunstkritiek, De Nieuwe Garde, AICA Nederland, Prix de Rome en Institute of Network Cultures

 

Voor meer informatie kunt u mailen naar info@jongekunstkritiek.net of gaan naar jongekunstkritiek.net

Share