Book Launch: I Read Where I Am – Exploring New Information Cultures

Mieke Gerritzen, ontwerper en directeur van het Graphic Design Museum in Breda, verzorgde de boekpresentatie van I Read Where I Am. I Read Where I Am bevat 82 reflecties over toekomstige vormen van lezen.

Mieke Gerritzen @ the unbound book conference – photo cc by-sa Sebastiaan ter Burg

Mieke Gerritzen en Geert Lovink kwamen samen op het idee om dit boek te maken. Gerritzen begon de boekpresentatie met het voordragen van de introductie van het boek. Zij vertelde dat het boek moet worden gezien als een leidraad voor toekomstige lezers. Vervolgens gaf Gerritzen het woord over aan filosoof Henk Oosterling die zijn bijdrage aan het boek voordroeg. Oosterling meende dat lezen zijn oorspronkelijke betekenis heeft teruggekregen: ‘met de hand verzamelen’. Hij vertelde dat we allemaal verzamelaars zijn gebleven van materiële waardes. De tweede auteur die zijn bijdrage voordroeg was Max Bruinsma, hoofdredacteur van Items. Hij vertelde hoe wij tegenwoordig op een andere manier lezen, we scannen de tekst, we krijgen een beeld, dit kan eerder kijken worden genoemd. Hij vindt dat het concept lezen veranderd is. Lezen heeft volgens hem steeds minder met tekst te maken. Overzicht krijgen van een tekst is belangrijker geworden dan inzicht krijgen. Vervolgens gaf de Amsterdamse straatdichter Frank Starik zijn grappige visie op het verschil tussen ‘lezers’ en ‘kijkers’.

Gerritzen gaf ook nog even het woord aan de vormgever Jeroen Barendse. Hij legde uit dat de essays zijn weergegeven met woorden die gekleurd zijn in verschillende grijswaardes tot zwart. De kleur wordt bepaald door een algoritme die gebaseerd is op hoe vaak woorden voorkomen gecombineerd met unieke woorden. De essays krijgen hierdoor gestalte als een ‘tag cloud’. Zo kan het boek ook op een andere manier gelezen worden. Als laatste kreeg Bas Savenije, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, het woord. Gerritzen vroeg hem naar de toekomst van de bibliotheek. Savenije vertelde dat bibliotheken ervoor zorgen dat informatie goed en betrouwbaar is. De bibliotheek zal volgens hem deze rol altijd blijven vervullen. Hij liet weten dat de bibliotheek als zijnde gebouw steeds populairder wordt. Mensen komen samen in de bibliotheek om gedisciplineerd te studeren.