About

Boek uit de band 2012 > AboutProgram  – VideosMedia

Een boek hou je vast, een boek bewaar je, een boek blader je door, in een boek schrijf je. Het boek is een vriend van alle tijden en al eeuwen een ding dat wij koesteren. Maar het Boek ontsnapt aan het papier en wordt nu ook elektronisch. Wat betekent het elektronische boek -het E-boek- voor schrijver, lezer, bibliotheek en uitgever?

Het Congres
BOEK UIT DE BAND – Het E-boek, van Schrijver tot Lezer
22 – 23 maart 2012 in de OPENBARE BIBLIOTHEEK AMSTERDAM

Boek uit de Band gaat over de inhoudelijke mogelijkheden en onmogelijkheden van het E-boek. De overstap van papier naar diverse type schermen – zoals computer schermen of e-inkt schermen als de Kobo, Kindle of BeBook – is zeker niet het einde van het papieren boek. Schermen en papier hebben elk hun unieke eigenschappen. Wij gaan dus andere boeken zien!

Na de succesvolle internationale driedaagse conferentie The Unbound Book vorig jaar, gaan wij dit jaar verder in het Nederlands.

Dag 1 – Workshops
Op de tweedaagse conferentie zal de eerste dag geheel besteed worden aan degelijke workshops over het maken van e-boeken. Hoe vertaal je tekst en beeld in een gestandaardiseerde vorm die voor verschillende soorten schermen te lezen is. De nadruk zal liggen op de Epub standaard. Tevens komen werkbare marketing strategieën en business models aanbod.

Dag 2 – Symposium ‘Workflow’
De tweede dag wordt besteed aan de inhoudelijke aspecten van de keten van schrijver naar lezer, met een accent op de vormgeving en redactionele taken en procedures. De nadruk ligt op het Algemene Boek, fictie en non-fictie.

De conferentie is niet bedoeld om een breed overzicht te geven wat er allemaal technologisch zou kunnen, maar hoe de uitgeverij, de bibliotheek, de boekhandel en de schrijvers en lezers tezamen “het boek” maken en gebruiken.

De thema’s zijn:
00- Korte toekomstvisies van de keten: Uitgeverij en Bibliotheek
01- Schrijven en redactie voor e-boeken, wat blijft hetzelfde, wat kan er nu meer en wat is er anders
02- Vormgeving van e-boeken als de pagina niet meer vast staat, de relatie tekst en illustraties.
03- Het proces van manuscript naar e-boek bestand. Wat kan goed, wat kan nog niet en waarom.
04- De distributie en verkoop van e-boeken
05- Het lezen van e-boeken. Wat is het verschil tussen lezen van papier en het lezen van een scherm.

Credits