Gerlof Donga: Digitaal studeren 2011

A short synopsis in English of Gerlof Donga’s presentation ‘Digital studying 2011’.

Gerlof Donga, research coordinator usability for Amsterdam E-boekenstad, started the workshop E-readers in Dutch Education with a presentation about digital studying. He explained that research should be done to investigate how e-readers can be used in education. Gerlof started the presentation with explaining the difference between reading for entertainment and reading for information assessment. The investigation as to whether e-readers are suitable for studying has yet to be determined. In order to understand information, people actively use the text. The e-reader should support the different reading strategies. E-boekenstad is working on two research initiatives to investigate whether e-readers can support the different reading strategies. One research initiative is executed in cooperation with Microsoft to test the e-reading platform Yindo. The other research venture is in cooperation with Paerson to test the eText viewer. Gerlof ends his presentation by saying that research must be done with both students and lecturers, because lecturers are the driving force behind the implementation of e-readers in education.

Gerlof Donga @ the unbound book conference – photo cc by-sa Sebastiaan ter Burg

Gerlof Donga, Onderzoekslijncoördinator usability en docent onderzoeker binnen het project Amsterdam E-boekenstad, begon de workshop E-readers in Dutch Education met een presentatie over digitaal studeren. Hij legde uit dat digitaal lezen nu pas echt gaat doorbreken. De vraag is nu hoe boeken moeten worden uitgeleverd: offline op de e-reader of op internet via een portal? Veel boeken worden via een online portal aangeboden. Gerlof vertelde: “2011 is the year of the tablet wars.” We gaan nu pas uitvinden wat e-readers gaan betekenen nu we de hype voorbij zijn. In de nabije toekomst komen we erachter wie de leiding krijgt op e-reading gebied. Gerlof vertelt dat het interessant is om te onderzoeken hoe studenten hun iPad gebruiken. De studenten gebruiken hun iPad voornamelijk voor gaming, video en muziek. Hij merkt op dat er op het moment weinig apps zijn voor informatie verwerking of voor lezen.

Gerlof vervolgde de presentatie met het uitleggen van het onderscheid tussen lezen voor ontspanning en het lezen om informatie te verwerken. Het lezen voor ontspanning is het hype gedeelte van e-reading en heeft een hoge vlucht genomen. Teksten die bedoelt zijn voor informatie verwerking worden ook elektronisch aangeboden, deze teksten worden echter afgedrukt om te lezen. Om studeren mogelijk te maken op een e-reader moet eerst worden vastgesteld hoe men leest om informatie te verwerken. Om informatie te begrijpen moet je actief bezig zijn met de stof en je moet van gedachte kunnen wisselen met anderen. De e-reader moet alle verschillende leesstrategieën ondersteunen: oriënterend lezen, globaal lezen, intensief lezen, kritisch lezen, studerend lezen en zoekend/doelgericht lezen.

Oriënterend lezen: de lezer moet kunnen bepalen of de tekst bruikbaar is. Dit wordt op het moment niet ondersteunt door de portals. De portals geven niet duidelijk weer wat elk boek behandelt.
Globaal lezen: de tekst skimmen, de lezer moet snel de hoofdzaken kunnen zoeken in een tekst. Ook deze fuctie wordy niet goed ondersteund. Zover de functie snel bladeren aanwezig is bij E-inkt readers werkt het maar beperkt.
Intensief lezen: de tekst kunnen begrijpen is mogelijk bij gebruik van een e-reader.
Kritisch lezen: bepalen of een tekst betrouwbaar is wordt niet ondersteund door de portals.
Studerend lezen: de tekstinhoud verwerken en onthouden. De ondersteuning van studerend lezen hangt af van de e-reader. Sommige portals hebben moeite met het weergeven van een snippet van informatie.
Zoekend / doelgericht lezen: Interactie met de tekst en nadenken over de tekst. Sommige e-readers ondersteunen navigatie door de tekst.

E-readers moeten al deze stappen kunnen ondersteunen. Gerlof legt uit dat ze dit willen onderzoeken. Kunnen deze leesstrategieën losgelaten worden op de portals? Hebben deze portals een meerwaarde? Gerlof vertelt dat E-boekenstad bezig is met twee onderzoeken. Het Yindo onderzoek in samenwerking met Microsoft is al gestart. Dit is een onderzoek waar 20 studenten aan meedoen om de usability aspecten van het e-readingplatform Yindo te onderzoeken. In het andere onderzoek, dat momenteel in voorbereiding is, wordt de eText viewer onderzocht in samenwerking met Paerson. Aan dit onderzoek gaan ook 20 studenten meedoen.

Gerlof legt uit dat studenten het niet erg vinden om te lezen van een scherm omdat ze daar gewend aan zijn. Waar studenten wel moeite mee hebben is navigatie want op het moment biedt papier veel betere navigatie. Gerlof vertelt wat belangrijke wensen voor e-readers zijn. Echter veel wensen zijn op het moment nog niet of slecht mogelijk bij de verschillende e-readers. Een van de wensen is usability van e-readers omdat het belangrijk is om te bepalen waar de lezer is in de tekst. Lezers willen vooruit en achteruit kunnen in een tekst. Ze willen kunnen bladeren naar een bepaalde paragraaf of hoofdstuk. Bij veel e-readers kun je hiervoor de index gebruiken, via een zoekopdracht. Maar de indexen van de meeste digitale boeken bieden weinig interactie. Gerlof legt uit dat de Mobipocket bijvoorbeeld weer bladzijdennummering toevoegt. Bij veel e-redeaders is het moeilijk om vooruit te gaan in een tekst of naar een bepaald hoofdstuk te gaan. Actief bezig zijn met een tekst wordt slecht ondersteunt zoals markeren, gebruik van bladwijzers, ezelsoren en annoteren. Bij een digitaal boek wil je kunnen aangeven waarom je een bladwijzer hebt gemaakt. De mogelijkheid van annotatie wordt door Amazon opgelost met een toetsenbord, ook een virtueel toetsenbord is mogelijk. Je wilt ook dat de annotatie zichtbaar wordt wanneer je de tekst deelt met anderen. Een andere wens is meta-annotatie, dit maakt het mogelijk om na te gaan op welk tijdstip een annotatie geplaatsts is en hoeveel er van een boek is gelezen en hoe vaak. Ook een woordenboek moet aanwezig zijn en internet toegang. E-readers moeten ook audio ondersteunen, zodat de lezer de stof ook auditief tot zich kan nemen.

Gerlof eindigde de presentatie met de mogelijkheden voor vervolg onderzoek. Onderzoek moet worden gedaan onder zowel studenten als docenten. De docenten zijn de drijvende kracht omdat als zij tegen studenten zeggen dat ze een bepaalde e-reader moeten gebruiken dit ook echt gebeurd. Voor het onderzoek moeten de studenten langdurig testen in hun thuis omgeving.

Voor meer informatie:
http://www.e-boekenstad.nl/

http://e-boekenstad.wikispaces.com/

Klik hier voor het artikel uit de Havana over de workshop ‘E-readers in Dutch Education’:

http://e-boekenstad.nl/unbound/wp-content/uploads/2011/05/havana33_25mei2011.pdf