Willem Vermeend en het Social Media Boek

Hans van Velzen, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, opent de dag. Vandaag zullen verschillende sprekers uiteenzetten wat voor invloed het e-book heeft op hun werkvlak. Zelf doet hij dit ook in het kort over de rol van de bibliotheek bij het aanbieden van digitale content.

Daarna is het woord aan drie verschillende sprekers, die elk in ongeveer zeven minuten hun toekomstvisie zullen presenteren. De eerste spreker is Willem Vermeend, auteur van verschillende digitale boeken zoals ‘Verwarring in het land van Henk en Ingrid’ en hoogleraar internet economics en e-business. Samen met zijn collega Johan presenteert hij het boek van de toekomst. Dit is volgens Vermeend het social media boek, een e-book dat gekoppeld is aan social network sites zoals Facebook, Twitter en ook Google. Bij het openen van een social media boek wordt er gelijk gecontroleerd of de lezer de nieuwste versie voor zich heeft; zo niet, dan wordt het boek direct bijgewerkt naar de nieuwste versie.

Boek uit de Band
Er zijn verschillende functies, de lezer kan gemakkelijk zoeken naar een term, die vervolgens gemarkeerd wordt in het hele boek. Ook is het mogelijk om multimedia toe te voegen aan de tekst: niet alleen afbeeldingen, maar ook filmpjes en visualisaties. Het boek is gemakkelijk aan te vullen en te veranderen, het kan altijd verrijkt worden met de actualiteit, mede doordat het boek automatisch de nieuwste versie aan de lezer biedt.

Vermeend ziet voor dit social media boek ook een toekomst in het onderwijs, er kan 24 uur per dag en 365 dagen per jaar mee gespeeld worden, docenten kunnen ook updates doen. Genoeg gemakken voor de gebruiker dus, maar ook voor de auteur zijn er voordelen: in plaats van maandenlang te moeten wachten tot een boek gepubliceerd is, duurt het volgens Vermeend maar veertien dagen voordat de aangeleverde content omgewerkt is tot een social media boek.
Uiteraard is de koppeling aan social media het belangrijkste van dit e-boek: de lezer kan social media profielen van de auteur bekijken, maar belangrijker is dat de lezer praktisch elk woord uit het boek kan selecteren om het via social media te delen. Communicatie tussen schrijver en lezer wordt mogelijk doordat er bijvoorbeeld automatisch een hashtag aan het commentaar wordt toegevoegd, waardoor alle reacties van lezers gemakkelijk bij elkaar te zien zijn. Zo kan de schrijver communiceren met de lezer en eventueel op basis van het commentaar updates verwerken in het boek. Vermeend presenteert hiermee een toekomst waar de relatie tussen schrijver en lezer geheel anders is.