A short synopsis in English of Joost Kircz’s presentation ‘Most important results of user research Griffieproject E-boekenstad’.
Joost Kircz, project manager of E-boekenstad, explains in the second presentation of the workshop E-readers in Dutch Education about the research results of the griffieproject. The aim of this research was to find out what the consequences are of both tablets and e-readers. The iRex and the iPad were tested by counselors because they read a lot of texts every week. Another aim of this research is to investigate what is needed for a local government to work completely digital. Joost gave some of the results: 11% of the councilors prints out the text and saves it, 18% saves everything on paper and 37% saves everything digital. How do the councilors use the material? 60% mark in and around the texts, 30% marks pages and 52% create their own texts. Which functionalities of an e-reader are important according to the councilors? In order of importance: readability, search function, text editing, scrolling speed, battery life, memory, screen size, weight and private use. However the research showed that not only the functionalities of the e-reader are important, but also the communicative process for the transition from paper to digital. For accepting the digitization process, both trust and awareness are important. This research made the counselors aware that not only is a suitable device essential, but also document management and structure.
Joost Kircz @ the unbound book conference – photo cc by-sa Sebastiaan ter Burg
Joost Kircz, projectleider van E-boekenstad, vertelt in de tweede presentatie van de workshop E-readers in Dutch Education over de onderzoeksresultaten van het griffieproject. Het doel van dit onderzoek is om een beeld te krijgen van de consequenties van de verschillen tussen tablets en e-readers. Om dit te onderzoeken moeten testen worden gedaan met mensen die bewust en consciëntieus veel moeten lezen. Daarom is ervoor gekozen om de e-reader iRex en de iPad te testen onder gemeenteraadsleden omdat zij per week erg veel teksten lezen en verwerken. Een ander doel van dit onderzoek is om te onderzoeken wat er voor nodig is om een gemeente digitaal te laten werken. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Notubiz en Docwolves.
Aan het onderzoek deden gemeenteraadsleden, griffiers en burgemeesters mee. Joost gaf eerst enkele cijfers over het onderzoek. De enquête werd gehouden onder 241 raadsleden en werd ingevuld door 37%. Ook vond er tijdens het onderzoek individuele gebruikersgesprekken plaats. Per vergadering worden 106 pagina’s gelezen. 11% van de raadsleden print het uit en bewaard het, 18% bewaart alles op papier en 37% bewaart alles digitaal. Zij besteden gemiddeld 17 uur per week aan hun werk als raadslid. Hoe gaan de raadsleden om met het materiaal? 60% markeert in en om de tekst, 30% markeert de pagina en 52% maakt eigen teksten.
Welke functionele eisen van een e-reader vinden de raadsleden belangrijk? Op volgorde van belang: leesbaarheid, zoekfunctie, tekstbewerking, bladersnelheid, batterijduur, geheugen, schermgrootte, gewicht en privégebruik. Niet alleen de functionele eisen zijn belangrijk, ook het communicatieve proces rondom het vervangen van papier naar digitaal is belangrijk. Om de digitalisering te accepteren is bewustwording en vertrouwen belangrijk. Door het onderzoek werden de gemeenteraadsleden bewust dat niet alleen een geschikt apparaat nodig is maar ook de structuur van de documenten en documentbeheer zijn belangrijk.
Joost vertelt dat het onderzoek uitkwam op dezelfde problemen als die er in het onderwijs zijn. Hij vond het een leuk onderzoek om te doen en de raadsleden waren volgens hem ideale proefkonijnen: ze zijn precies, ze lezen veel en ze willen veel lezen. Joost eindigde zijn presentatie met de conclusie dat de gemeente het hele werkproces moet aanpassen om papier arm te werken, alleen e-readers inzetten zet volgens hem geen zoden aan de dijk. Om dit te illustreren haalde Joost een quote aan uit het onderzoek: “Wellicht is het een idee als je met de e-reader ook kunt printen.”
Het eindrapport van het onderzoeksproject Gemeentegriffies: http://www.e-boekenstad.nl/wp-content/2011/04/Def-eindrapportage-gebruikersproef-griffieproject-Kreutzer-070411.pdf
Voor meer informatie:
http://www.e-boekenstad.nl/
http://e-boekenstad.wikispaces.com/
Klik hier voor het artikel uit de Havana over de workshop ‘E-readers in Dutch Education’:
http://e-boekenstad.nl/unbound/wp-content/uploads/2011/05/havana33_25mei2011.pdf