Screening the City Seminar, sessie 3

Sessie 3 Data in de stad
In de laatste sessie van Screening the City werd de grootstedelijke drukte en overbelaste infrastructuur letterlijk in vogelvlucht bekeken. Vragen zoals: wat zijn de ritmes en patronen van ons dagelijks leven in de stad? En wie zitten er in ons land eigenlijk achter de knoppen van de infrastructuur en geavanceerde technologie die alles in goede banen leidt? stonden centraal.

Screening the CityFrédérik Ruys – Nederland van Boven
Nederland van Boven is een nieuw crossmediaal project van de VPRO. Het bekijkt Nederland vanuit een ander perspectief. Het gaat hierbij niet alleen om helikopter beelden, maar ook om datavisualisaties en animaties. Ruys begeleide het proces van verzamelen en analyseren van data zodat het animatieteam deze data tot een animatie kon uitwerken. In zijn presentatie demonstreert Frédérik de data die hij voor het programma verzamelde.

Toegang tot Data
De beelden geven een imposant beeld van de structuren die schuilgaan achter Nederland. Zo laat hij bijvoorbeeld zien hoe de massa zich voortbeweegt in Amsterdam tijdens Koninginnedag. Maar, hij legt ook uit hoe lastig het kan zijn om van een partij als Vodafone data te krijgen, en dan vooral bruikbare data. Zo moesten ze allerlei data bronnen combineren om de posities van de massa tijdens Koninginnedag te kunnen traceren. Informatie die een partij als Vodafone heeft, maar niet mag delen.

Van Data tot Animatie
Frédérik geeft aan dat het moeilijk is om van de data die ze verzamelen uiteindelijk tot interessante animaties te komen. Aan de ene kant is het moeilijk om de data in handen te krijgen en aan de andere kant is de data nooit samengesteld voor het doel waarvoor zij het willen gebruiken. Zo doorloopt hij dus voor elke animatie een proces van speuren – het vinden van het verhaal in de data, analyseren, combineren, visualiseren, schrijven en uiteindelijk het maken van de animatie. Frederik ligt toe dat ze tot zekere hoogte ook data gemanipuleerd hebben. Zoals hij uitlegt, is dat een logisch gevolg van de zoektocht naar een verhaal in de data. Zoals hij zegt: “Soms zit er gewoon geen verhaal in en soms kom je juist verrassende verhalen tegen”

Interactieve Kaarten
Het Tv-programma wordt ook aangevuld door interactieve kaarten die te vinden zijn op hun website. Op deze manier kan elke bewoner zijn eigen stukje Nederland bekijken en zijn eigen verhaal schrijven. Zo krijg je ook op andere manieren toegang tot de data die de programmamakers gebruiken en uitgezocht hebben.

 
Screening the CityShowcase Onderwijsprojecten
De Seminar werd afgesloten door presentaties van studenten van de Willem de Koning academie te Rotterdam. Zij waren gevraagd om naar aanleiding van het thema ‘Screening the City’ een voorstel voor een interactief werk te maken. Dit leidde tot projecten met een visie op data en content in de stad; soms praktisch, soms poëtisch, maar altijd met het doel een interventie te doen die tot een sociale of esthetische ervaring leidt, deze projecten waren tevens te zien in de expositie.

Vragen waarmee zij speelden en oplossingen voor zochten waren o.a.: Hoe kan je mensen bewuster en vooral veiliger laten oversteken op gevaarlijke kruispunten? Hoe kan je het kinderloze gat in het centrum van Rotterdam opvullen en mensen aanzetten tot ‘nesteldrang’? Wat kan je doen met de overdaad aan fietswrakken in Amsterdam en mensen tegelijkertijd bewustmaken van dit probleem? Hoe kan je de leegstand en de afwezigheid van natuur in de stad combineren en mensen er zo bewust van te maken? Hoe kan je iets dat onzichtbaar is, zoals een WiFi connectie, zichtbaar maken? Of hoe kan je op een poëtische manier de bewegingen van groepen in de stad illustreren? En kunnen zelfs de Piskrollen in de stad een toegevoegde interactieve laag krijgen? En kan een interactief lichtgevend hinkelpad een oplossing bieden voor overgewicht onder kinderen?

 

 

Share