Premiere Petrol Dollars for a Different Engine, De Balie, Amsterdam, 14 december 2019

Petrol Dollars for a Different Engine is an intimate coming of age story about the creative and activistic millennial Eline Hesse and her father John, a retired Shell manager. When she receives a substantial investment portfolio from him with shares in Shell and McDonalds, she sets herself the task to reinvest her shares as sustainably as possible. Eline seeks recognition from her father, and dives into the financial world. She tries to formulate her own standards for sustainability, but threatens to get stuck due to personal obstacles and unattainable ideals; an identity crisis looms. Is it possible for her to match her ideals with her capital, contribute to a better world, and leave her father’s approval behind?

Op 14 december 2019 vindt in De Balie de première plaats van de documentaire Petrol Dollars for a Different Engine. Een intiem ‘coming of age verhaal’ over de creatieve en activistische Eline en haar vader John, een gepensioneerde Shell manager. Na afloop van de film gaat moderator Meike van Zandvoort in gesprek met regisseur Robin Vogel, Eline Hesse en haar vader John Hesse over Eline’s zoektocht en het vinden van een duurzame standaard.

Wanneer Eline een effectenportefeuille ontvangt van haar vader met aandelen in onder andere Shell en McDonalds geeft ze haarzelf de taak om haar aandelen zo duurzaam mogelijk te herinvesteren. Eline snakt naar herkenning van haar vader en duikt in de financiële wereld. Is het mogelijk voor Eline om haar idealen en kapitaal te koppelen, en haar vader’s goedkeuring achter zich te laten?

Link to the Balie: https://debalie.nl/agenda/petrol-dollars-for-a-different-engine/

Trailer: https://vimeo.com/371593546

Website: https://www.petroldollarsfilm.com

Share