IAM My Network

1 mei 2015.

Wakker! Het is vroeg in de ochtend. 6.30am geeft de mobiele telefoon van Jeroen aan. Vliegensvlug staat hij naast z’n bed en grist een pyjamabroek en trui van de stoel voor z’n bureau en trekt het aan. In een beweging, het lijkt wel een vloeiende pirouette, beweegt hij zijn vingertop naar zijn computer onder het bureau. Klik. De computer ontwaakt uit zijn slaapstand. Jeroen gaat op z’n bureaustoel zitten. Tijdens de paar seconden die de computer nodig heeft om de desktop te laten zien, laat Jeroen zijn vingers ongeduldig op het bureaublad tikken. Eindelijk, de desktop van Windows 7 verschijnt op het 21″ touchscreen. World of Warcraft 3. Hij tikt twee keer met z’n wijsvinger op het icoontje. Tik, tik.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GFTWDJ25zdc[/youtube]

Niet alleen voor HAVO scholier Jeroen Bins begint de dag vroeg vandaag. Ook locator Sean Molenaar van de Hogeschool van Amsterdam heeft zijn wekker vanochtend vroeg gezet. Hij weet dat gamers vooral ‘s ochtends actief zijn. Hoewel zijn Noksung TSDS alle informatie en profielen wel opslaat in een speciaal ontworpen stukje software, bezoekt hij ook zelf graag de virtuele werelden waar hij potentiële studenten in actie kan zien. De software die hij als locator gebruikt is een modificatie van de iLama software die door incubators en freelance ZZP-ers veel gebruikt wordt; de gedachte achter de software komt nauw overeen: Netwerken als werk. Als locator is hij onder middelbare scholieren constant op zoek naar de beste studenten voor de opleiding Interactieve Media aan de Hogeschool van Amsterdam.

Sean werkt het liefst vanuit de Amstelcampus, waar hij ook als werknemer de mogelijkheid heeft om een nacht te blijven slapen. Vooral met Sean’s werkuren, in de avond- en de ochtenduren wanneer scholieren actief zijn binnen hun online communities, is het geen overbodige luxe om op de Amstelcampus een paar uurtjes te slapen voordat de eerste leerlingen zich alweer aanmelden bij hun communities. Hij slaapt vooral als middelbare scholieren op school zitten, de resultaten die ze daar behalen krijgt hij toch wel binnen op zijn TSDS. Liever zet hij zijn geld op een goede online gedragsanalyse; cybersociologie.
De Amstelcampus is het kloppende hart van de Hogeschool van Amsterdam. Op de campus wonen, leren en leven de studenten. Het is voor veel studenten hun nieuwe thuis nadat ze van de middelbare school afkomen. Als cybersocioloog heeft Sean heeft er wel een theorie voor: De leerling gaat van de ene naar de andere beschermde wereld, daarna hebben ze nog een heel leven lang werken voor de boeg. Geef ze eens ongelijk dat ze dan nog een paar jaar in een beschermde omgeving willen leven. De binnenwereld die de campus eigenlijk is, is als een cocon die de leerling een huiselijk soort van bescherming biedt.

Artist Impression Amstelcampus. Bron: amsterdamsebinnenstad.nl

Artist Impression Amstelcampus. Bron: http://www.amsterdamsebinnenstad.nl

Veel leerlingen zijn actief in virtuele werelden onder nicknames, aliassen, oftewel: Avatars. In deze vorm manifesteren ze zich al op een bepaalde manier, waarop Sean als locator zicht heeft. Met zijn achtergrond in sociale studies -hij heeft net zijn MA Sociologie met een specialisatie in Nieuwe Media en Cybersociologie afgerond- is hij een expert op het gebied van online gedragsanalyse. Hij was altijd al geïnteresseerd in het onderwerp, hij heeft zelfs tijdens zijn verblijf in 2006 op de San Dimas Highschool -zijn moeder is Amerikaans en zijn vader Nederlands, vandaar zijn naam- in de Verenigde Staten al een klein onderzoekje gedaan naar de eerste World of Warcraft.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SBhzUrpzlVY[/youtube]

Als locator scout Sean op profielen en verbindt deze aan de persoon erachter; als hij een potentiële kandidaat heeft voor de HvA, dan slaat hij deze op in zijn Noksung TSDS om te volgen. Sean kan bij de verschillende profielen aangeven wanneer hij gewaarschuwd wil worden, bijvoorbeeld zodra iemand online komt in een MMORPG, maar hij kan ook zoeken op specifieke eigenschappen die hij zoekt in toekomstige studenten. In dit stadium mag Sean echter geen scholieren actief benaderen, als socioloog is hij tenslotte opgeleid om te observeren …hoewel hij soms graag contact zou maken met leerlingen als hij grote potentie ziet. Maar zelfs als hij het zou willen, dan is daar nog altijd “het convenant” wat hem er vanaf houdt.

Als Sean om 7.00am in zijn werkkamer op de Amstelcampus zijn TSDS op zijn bureau legt en verbinding laat maken met een groot beeldscherm aan de muur, denkt hij aan de mogelijkheden die er zouden zijn als hij zich niet aan het convenant zou hoeven te houden. Het is de competitieve kant van hem die graag de mogelijkheden zou willen onderzoeken, maar hij weet dat het slechts een droombeeld zal blijven. Het convenant is een bundeling afspraken tussen de Communicatie en Multimedia Design opleidingen waarin staat omschreven hoe leerlingen van middelbare scholen door hogescholen en universiteiten benaderd mogen worden. De belangrijkste regel is dat wie het eerste bod op een student doet, ook het eerste recht op die student heeft. Wijst de student de opleiding af, dan moet de opleiding wachten tot de anderen zijn geweest. Opleidingen mogen studenten pas benaderen vanaf het eindexamen; een cruciaal moment voor de opleidingen want vanaf dat moment kiest een potentiële student zijn vervolgstudie. Elke opleiding heeft door dat de tijd van afwachten voorbij is; het actief benaderen van de beste studenten is voor elke opleiding van groot belang geworden. Vandaar dat goede voorkennis over de leerlingen voor de opleidingen van groot belang is. Sean’s adrenaline golft niet voor niets altijd door zijn aderen wanneer de examentijd weer is aangebroken.

Zo vroeg in de ochtend is Sean alleen maar aan het scouten, later in de ochtend zijn wel de eerste HAVO examens van het jaar, dus daar moet hij alert op zijn. Hoewel de TSDS wel veel statistieken geeft, is het voor Sean als socioloog van groot belang om sommige studenten ook te volgen wanneer ze online zijn. Dan ziet hij pas echt hoe goed een HAVO leerling bijvoorbeeld is in het zoeken naar creatieve oplossingen voor problemen die zich aandienen. Online communities, vooral waar doelgericht naar een oplossing wordt gewerkt door middel van samenwerking zoals in MMORPGs, geven inzicht in managementvaardigheden van een leerling.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nobcIfYZ-cw[/youtube]

Terwijl Sean het koffiebekertje neerzet op zijn bureau, ziet hij dat zijn TSDS inmiddels contact heeft gemaakt met het 40″ beeldscherm aan de muur tegenover zijn bureau. Hij laat de TSDS zoeken naar spelers met de tags “management, creative, solutions” met als toegevoegde waarde “currently online”. Het profiel van JB2000 komt naar voren. Jammer genoeg voor Sean komt alleen informatie boven die kan worden geanalyseerd aan de hand van IP-gegevens, online gedrag, online gepubliceerde informatie en, wanneer beschikbaar, gedeelde informatie van andere opleidingen.

TSDS iLAMA Profile Data Crawl
Nickname: JB2000
Location: The Netherlands
Extracted interests from online behavioural profile: Management, Gadget, Science Fiction, Creative, Solutions, Play, DigiLego, Friendship
Tag match: management, creative, solutions
Online match: Currently online at World of Warcraft 3 (Level 54 / 100)
Other profiles: Hyves, Spore 2, Fable 4 Online
Discontinued profiles: Everquest, MySpace

Additional:
Information extracted from linked Hyves profile:
Real Name: Jeroen Bins
Age: 15
Education: HAVO, profile Economy & Management

Dat lijkt hem een interessante leerling om voor nu te observeren. Hij heeft zelf nog geen notities van deze leerling in zijn TSDS ziet hij op het beeldscherm. Op zijn TSDS maaakt Sean een nieuw profiel aan voor JB2000 en voor de examens van vanmiddag zet hij voor de zekerheid een alarm. Vooral als de nickname GOTOP! online komt moet hij er snel bij zijn. Het is een leerling die hij al een tijdje in de gaten houdt, maar waarvan Sean tot nu toe alleen de leeftijd heeft kunnen achterhalen, 17 jaar. Als hij HAVO examen doet, zou hij vandaag examens moeten hebben. Tot die tijd scout hij nog even. Sean logt in. World of Warcraft 3. Met een speciale zender op zijn wijsvinger, wijst hij naar het icoontje van de game.

Sean speelt vaak niet mee wanneer hij inlogt. Hoewel de mythische werelden, vooral van World of Warcraft, hem aanspreken en de groene, glooiende landschappen erom smeken om doorheen gelopen te worden, kan hij zich altijd inhouden. Zijn werk is tenslotte het observeren van mogelijke topstudenten. Hij zoekt JB2000. Sean ziet dat JB2000, een knight, en een andere speler HJRKRO samen een missie aan het voorbereiden zijn in de bar van een van de middeleeuwse uitziende steden. Hij volgt het gesprek.

JB2000 > A/S/L?
HJRKRO > 20/M/Zagreb. But my family lives in Amsterdam.
JB2000 > Echt? Dus je spreekt gwoon Nederlands?
HJRKO > Yep, zeker. Ik ben een exchange student van de Hogeschool van Amsterdam. 30 ECTS bijna in de pocket 😀 En jij?
JB2000 > 15/M/Aalsmeer. Handig dat we Nederlands kunnen praten. Weet jij nog mensen die ons kunnen helpen met onze volgende missie? Misschien Nederlanders die online zijn? Ik heb net al op het web gezocht hoe we deze missie kunnen halen, ik heb alleen nog wat players nodig die ik kan commanderen ROFL 🙂 Geen n00bs, laat die rejectors eerst maar leren hoe ze moeten spelen in de zandbank, AUB!
HJRKO > LOL 8) Ik contact m’n studentguild even, de meesten zitten nu vast wel online op de Amstelcampus in Amsterdam. Ik moet vanmiddag trouwens wel offline, moet lunchen met m’n familie via de Surface Table.
JB2000 > Balen man. Ik moet over een uurtje naar school, dus het wordt sowieso een korte missie.
HJRKO > Er komen er straks nog een paar online, wil jij de missie leaden?
JB2000 > Sure, graag!

Sean is onder de indruk van de managementkwaliteiten van JB2000, maar mist de potentie om echt creatieve oplossingen te bedenken. Een simpele keus verraadt het al aan Sean, want in MMORPGs zijn Wizards vaak creatiever dan Knights. Hij voegt bij Jeroen Bins de tag “Crowdsourcer” toe en markeert hem in zijn TSDS voor nu als “Acceptor”: Een meegaande en hardwerkende student die een managementrol kan vervullen in het werkveld van interactieve media. Opleidingsrichting: Communicatie en Multimedia Design.

Het alarm van Sean’s TSDS gaat: “GOTOP! discovered during final exams – click here to switch” verschijnt in grote, rode, knipperende letters op het beeldscherm op de muur van Sean’s kantoor. Hoewel Sean denkt dat GOTOP!’s echte naam Christo Manipillaputi is, heeft hij de echte identiteit van de potentievolle leerling nog niet kunnen bevestigen. De tags die hij in de afgelopen maanden heeft toegevoegd aan de GOTOP! avatar liegen er niet om: Internationaal geörienteerd, Culturele interesses, Talent, Hoog concentratievermogen, Gemotiveerd. En daarnaast heeft hij ook een lange lijst van aangekochte gadgets, gelezen online tutorials, file exchanges en sterke resultaten van online games -hij is top level in vier MMORPGs-. Verder heeft hij een globaal virtueel netwerk van kennissen opgebouwd waar hij dagelijks contact mee onderhoudt, vooral in Japan, en een degelijk fysiek netwerk van vrienden. GOTOP! staat dan ook niet voor niets gemarkeerd als “Developer” in Sean’s systeem: De locator-aanduiding voor intelligente hoogvliegers. Dat is nogal een verschil met JB2000, de acceptor, die Sean net volgde.

Het lijkt erop dat GOTOP! tijdens zijn online examen wiskunde ergens in een adem zijn persoonlijke informatie en zijn nickname heeft gebruikt, want anders zou dit alarm niet zijn gegaan. Tot nu leek GOTOP! altijd erg goed in het uitwissen van persoonlijke digitale informatie. Het is alleen maar een bevestiging dat hij de kwaliteiten in huis heeft. Een goede coach van de Hogeschool van Amsterdam zou de eigenschappen die hij al heeft alleen nog maar kunnen versterken. Maar Sean weet dat hij alert moet zijn om dit droomscenario erdoorheen te krijgen. Hij heeft tenslotte maar een kans om GOTOP! te benaderen, daarna mogen de andere opleidingen hun aanbieding doen. Sean gaat er nu achter komen of al het werk wat hij heeft gedaan zich gaat uitbetalen.

Hij heeft voor de zekerheid gisteravond al met de decaan van de HvA overlegt over GOTOP! en er ligt al een aanbieding klaar die GOTOP! niet af kan slaan. Sowieso mag hij direct meedoen aan het honorsprogramma van Interactieve Media, krijgt hij de mogelijkheid om stage te lopen bij Guerrilla Games in Tokio, waar hij zijn vrienden ook kan ontmoeten, en in het tweede jaar mag hij naar de campus van de HvA in Beijing, China.

Guerrilla Games is hard op zoek naar talent en heeft met de HvA afgesproken dat getalenteerde developers zoals Christo bij hun stage kunnen lopen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qcz5dTYr25Q[/youtube]

Sean heeft ondertussen het lek getraceerd waardoor hij GOTOP! straks hopelijk kan contacten. Het blijkt dat GOTOP! tijdens een van de creatieve opdracht voor het examen zijn nickname in de oplossing heeft gescript. “Nu heb ik je,” zegt Sean fanatiek in zichzelf.

Het koffiebekertje met het inmiddels ijskoud geworden laagje koffie gaat zenuwachtig door de vingers van de locator. Is hij de eerste die GOTOP! benadert vandaag? De seconden die het duren om GOTOP!’s echte naam te traceren lijken minuten te duren. Dan rolt de informatie over het scherm. De zenuwen gieren door Sean’s lijf, zo erg dat het koffiebekertje per ongeluk door zijn vingers slipt en de koude koffie over zijn broek loopt. Het maakt hem nu niet uit.

TSDS iLAMA Final Exam Trace
Nickname: GOTOP!
Real name: Christo Manipillaput
Exam Profile: Nature & Technology
Contact? YES/NO

Sean wijst vanachter zijn bureau snel naar YES op het grote beeldscherm. Het volgende dialoogscherm verschijnt.
“Dean confirmation required, contact Dean?” YES/NO
Weer wijst Sean YES aan.
“Dean contacted…… waiting for response……”
Dan verschijnt eindelijk het verlossende antwoord op Sean’s muurbeeldscherm
“Confirmation accepted”
“HvA dean contacting student Christo Manipillaput for IAM offer.”

Sean’s werk is gedaan. Hij was de eerste die contact legde met Christo. Zijn missie is geslaagd en voor nu is het alweer tijd om uit te loggen. Hij gaat naar huis en naar bed, de drie uurtjes die hij vannacht heeft gehad zijn duidelijk niet genoeg geweest. Vanavond komen de meeste leerlingen van middelbare scholen weer online. Dan begint de dag van de locator weer. Met een Cafeïne-Lemon Rush in zijn hand fietst hij de Weesperstraat uit terwijl studenten richting de Amstelcampus lopen. In zijn gedachten visualiseert Sean de nicknames boven hun hoofden, zo kent hij ze.

Verhaal door Twan Eikelenboom
Naar een scenario van Geert Lovink, Irene Sparreboom en Saskia Lammertsma