Voorwoord

Het IAM2015 weblog bevat vier plausibele, fictieve verhalen en negen profielen die het werkveld van Interactieve Media in 2015 schetsen. Het initiatief voor deze verhalen komt vanuit het Instituut voor Interactieve Media van de Hogeschool van Amsterdam. De verhalen zijn uitgewerkt door Twan Eikelenboom.

Voorwoord

Door Emilie Randoe.

Op 27 november organiseerde IAM tijdens PICNIC de sessie ‘Medialandschap 2015. Zo’n 40 medewerkers van IAM en IvI en gasten uit het beroepenveld namen deel aan de aftrap van het ‘IAM Professional 2015’ project.

Het project is gestart omdat het beroepsprofiel uit 2003 aan herziening toe is. Het is goed gebruik om het beroepsprofiel elke 5 jaar bij te stellen. En in het verlengde daarvan te toetsen of de competentieset nog klopt, en het curriculum nog past bij de eindcompetenties. De timing van dit proces hiervan moet afgestemd worden op de cyclus van audit en visitatie. Ook moet de opleiding een strategie hebben om de vernieuwing van een opleiding aan te pakken. Begin je in de propedeuse of begin je met aanpassingen verder op in de opleiding? Hoe faseer je de veranderingen?

Er is gekozen voor de scenario aanpak om het beroepsprofiel bij te stellen. De scenario’s zijn vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat we de ogen open houden en niet ons afsluiten voor de ontwikkelingen in de buitenwereld. Dit gebeurt automatisch wanneer je vanuit een perspectief naar buitenwereld kijkt, je zet dan eigenlijk oogkleppen op. Die oogkleppen blijken in sterke mate je waarneming te sturen: je signaleert alleen die ontwikkelingen die je wilt zien. Je loopt als bedrijf dan een groot risico er precies naast te zitten. Hier is interessant onderzoek naar gedaan. Een groep mensen krijgt een filmpje te zien van basketballende mensen. De vraag is hoe vaak de bal wordt overgespeeld tussen de mensen in de witte T-shirts.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=T0nYQEm6Ajg[/youtube]

Nu we midden in de krediet crisis zitten, blijken tal van mensen hiervoor al jaren gewaarschuwd te hebben. Maar hun stemmen werden niet gehoord, omdat het met de beurskoersen en economische groei geweldig goed ging. Dat waren dus de oogkleppen waardoor de mensen die waarschuwden, niet gehoord werden. De kredietcrisis en de inzettende recessie zijn overigens ook in de scenario;s buiten beschouwing gebleven. De impact hiervan op de sector is nog niet goed in te schatten. Bedrijven zetten investeringen in ICT on hold, maar moeten tegelijkertijd alle mission critical systemen in de lucht houden. Er is geen bedrijf meer dat geen gebruik gemaakt van het internet om contacten met klanten en leveranciers te organiseren. Maar het feit dat bedrijven als Google en TomTom tot 85% van hun beurswaarde hebben verlopen, kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven.

De vier verhalen over de mogelijke medialandschappen in 2015 nodigen je uit om je ogen open te houden en het gesprek over de strategie van IAM – waartoe leiden we op en waarom – levendig te houden. Bewegen we meer de kant op van TSDS of Digital Cocooning. Het is dus uitdrukkelijk niet de bedoeling om voor één van de scenario’s te kiezen.

Wat is de bedoeling dan wel? Wie de scenario’s leest, valt op dat er tussen die heel verschillende werelden, toch ook een aantal overeenkomsten zijn. De kenniskring heeft er vier geselecteerd, de zogenaamde robuuste opties: wat de toekomst ook brengt, deze vier zullen sowieso impact hebben. Voor IAM is dat bijvoorbeeld ‘het buitenland wordt belangrijker’. Daarnaast worden ‘put’ en ‘call’ opties geïnventariseerd. Put opties zijn de maatregelen waar je mee mag stoppen als je de signalen krijgt dat het nu een bepaalde kant op gaat. Call opties daarentegen zijn de maatregelen wat je juist moet inzetten op het moment dat je signalen krijgt dat het een bepaalde kant op gaat. De put en de call opties zijn niet uitgewerkt door de kenniskring.

Hoe heeft de kenniskring gewerkt?

Nadat tijdens de sessie gedurende PICNIC trends waren verzameld, en uitgesplitst waren naar oorzaken en gevolgen, zijn ook de oorzaken er tussenuit gepikt die het meest onzeker waren en waarvan de impact het grootst zou zijn. Deze twee vormen de assen, op basis waarvan vier kwadranten ontstonden: nieuwe helden/individu, individu/transparantie, transparantie/groep, groep/nieuwe helden. Op 27 november sloten we af met werknamen voor ieder van de scenario’s en een inventarisatie van belangrijke competenties in ieder scenario. Hier zitten duidelijke call opties!

De kenniskring heeft de trends die tijdens de PICNIC sessie genoemd waren, nog eens doorgenomen en aangevuld. Dit leidde uiteindelijk tot het volgende plaatje:

Fig. 1: Scenario’s medialandschap 2015, Kenniskring Beroepsprofiel 2015

Fig. 1: Scenario’s medialandschap 2015, Kenniskring Beroepsprofiel 2015

Na lezing van het boek Imaginary Futures van Richard Barbrook en verdieping in de kunst van het scenario’s maken, is de kenniskring opgesplitst in vier groepen, die ieder een scenario hebben uitgewerkt.

  • Geert Lovink, Irene Sparreboom en Saskia Lammertsma hebben gewerkt aan IAM My Network
  • Emilie Randoe, Willem van Weelden en Sabine Niederer hebben gewerkt aan Digital Cocooning
  • Marianne Spier en Charlie Mulholland en Brit Wijnmalen hebben gewerkt aan TSDS
  • Peter Buis en Sonja Rouwhorst hebben gewerkt aan iLAMA. Toen Sonja stopte met de kenniskring heeft Emilie als klankbord gediend voor dit scenario.
  • De ruwe versies hebben we met elkaar besproken en waar nodig aangevuld. Het eindresultaat hebben we voorgelegd aan de Opleidings Adviesraad. Twan Eikelenboom is tenslotte aangezocht om de vier storyboards uit te werken tot vier goed leesbare verhalen, die integraal zijn opgenomen in dit document.