iLAMA

1 mei 2015.

“Netwerken is mijn werk! Niks anders! Netwerken is mijn werk!” Terwijl freelance zakenman Hassan Shalikahsvilli ‘s ochtends over het Amsterdamse strand van IJburg rent hoort hij de bevlogen woorden van Israëlische peptalkgoeroe Andy Cohen via zijn Noksung TSDS en bone conducting headphones. Hoewel het een videopresentatie is van Shahir-Cohen, gebruikt Hassan tijdens het hardlopen nooit de videoplayer van zijn sensorische zonnebril, dat leidt teveel af. Liever streamt hij via het wereldwijde Wimax netwerk en Noksung TSDS de tunes en business peptalks die thuis op zijn server staan, zo heeft hij altijd zijn favoriete audio bij de hand. “Netwerken is mijn werk,” herhaalt Hassan zacht terwijl hij terugdenkt aan een jaar geleden, toen hij zijn meest succesvolle idee als freelancer bedacht: de Mobikon Reli-Kompozer. Door religieuze mazen in de wetten op te zoeken bleek dat er plotseling veel meer mogelijkheden voor businessmodellen ontstonden. De volgende peptalk van Cohen verschijnt op Hassan’s zonnebril terwijl hij rustig verder rent over het stadstrandje.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uH9b5SLfuTY[/youtube]

De Mobile Reli-Kompozer was de doorbraak voor Hassan als freelancer. Ruim een jaar geleden begon hij met een partner uit Nieuw Zeeland een bedrijf wat het mogelijk maakte om in een aantal stappen, via Internet en een simpele Plug & Play interface, je eigen mobiele sekte op te richten. Hassan is een half jaar geleden met een pilot-sekte gestart (Magpaka) en heeft nu al een half miljoen aanhangers wereldwijd. En sinds de EU-regering het in 2012 mogelijk heeft gemaakt je DIY mash-up religie als belangrijke aftrekpost te gebruiken schieten de sektes uit de grond. Deze week heeft hij een overleg met zijn Mobile Reli-Kompozer compagnon uit Nieuw Zeeland over de inhoud van de eerstvolgende Mobi-TV uitzending, die zal gaan over post-boeddhistisch Tai Chi walking. De on-demand uitzending zal via de wereldwijd geaccepteerde DVB-H/UMTS2 standaard te volgen zijn. Het is het succes waar Hassan, samen zijn vriendin en kinderen, hard op zat te wachten. Maar het succes had ook een keerzijde, namelijk de criminaliteit die dit soort business aan kan trekken. Al een paar keer heeft hij bedreigingen gehad van fundamentalistisch religieuze cybercriminelen en dat is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Ook via de broadcast media wordt hij gebombardeerd met waarschuwingen voor identiteitsdiefstal.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BwCN3MX6Cic[/youtube]

Nu hij hier over het IJburgse strand rent, met uitzicht op het water komt de wens in hem op om soms gewoon weg te gaan. Vaak beeldt Hassan zich de potentiële schoonheid van de natuur in; grote golven die in de branding stuk slaan, de wind die rondom zijn hele lichaam waait, frisse zeelucht. Misschien is dat de reden waarom hij elke ochtend toch naar IJburg gaat, om een beetje bij dat gevoel in de buurt te komen. Of het is simpelweg omdat zijn TSDS zegt dat hij moet hardlopen om op zijn streefgewicht te blijven… Toch jammer dat de lucht zo vervuild is. Het doet Hassan verlangen naar een andere plek, een plek waar de lucht wel schoon is, waar hij even niet de druk voelt van zijn geautomatiseerde sociale businessnetwerken. Een simpel out-of-office bericht volstaat jammer genoeg niet meer, Hassan staat constant in verbinding via zijn TSDS.

Hij speelt met het idee dat dit verlangen misschien wel een succesvol business model zou kunnen zijn: Uitloggen en ontsnappen aan de restricties van het online zijn, misschien zelfs wel terug naar een lokale, fysieke stammenstructuur ergens ver weg. Hassan laat het idee even inzinken terwijl de volgende peptalk van Andy Cohen voorbij komt op zijn headphones: “Crowdsourcing is de enige mogelijkheid om je business modellen te testen. De tijd van natte vingerwerk is voorbij! Je komt er niet meer mee weg!” Zou het een business model kunnen zijn? Hassan rent nog door totdat de TSDS aangeeft dat hij genoeg calorieën heeft verbrandt, daarna gaat hij vlug langs zijn appartement om te douchen en springt op zijn fiets richting kantoor.

Eenmaal op zijn kantoor op het Amsterdamse Amstel Business Park blijft het idee van een soortement van volledige Opt-out uit een netwerk, zowel virtueel als fysiek, Hassan bezighouden. Hassan’s kantoor is zijn business-playground. Het kantoortje van 8 bij 8 meter is misschien niet het grootste in het gebouw, maar de locatie is ideaal. Het hele kantoorgebouw van 40 verdiepingen zit vol met potentiële freelance businesspartners die samen met hem als incubator een project op kunnen zetten. Verder is hij van alle gemakken voorzien. Alle muren van het kantoor zijn te gebruiken voor beeldprojectie en touchinterface. Op deze manier kan Hassan de muren van zijn kantoor letterlijk doorbreken door visualisaties van zijn virtuele sociale businessnetwerken erop te projecteren. De muren van zijn kantoor zijn geen limitatie, maar geven een constant zicht van de mogelijkheden van zijn netwerk. Wie maakt connectie met wie? Welke partner-van-een-partner is voor Hassan een potentiële partner? Al de netwerkvisualisaties worden gegenereerd door de opensource applicatie iLama; voor hem het ultieme programma om zijn netwerk te beheren en uit te bouwen.

Hij pakt zijn TSDS erbij en opent iLama, een opensource crowdsourcing applicatie die hem helpt bij het maken van keuzes. Via een paar klikken maakt hij de interface van de iLama zichtbaar op de volledige oppervlakte van zijn bureau. De netwerkvisualisaties op de muren van het kantoor verversen zich en laten een clusterkaart zien met Hassan als node in het midden van het netwerk.
Doordat de iLama applicatie ook het gedrag en de informatie- en communicatiebehoeften van zijn doelgroep voortdurend en minutieus analyseert, kan Hassan in een vroeg stadium al testen of een potentiële business levensvatbaar is. Gespannen en met het bekertje van zijn Cafeïne-Lemon Rush onrustig heen- en weer bewegend in zijn hand voert hij zijn zojuist bedachte businessmodel in op het touchscreen in zijn bureaublad.

—————–
iLama; voer Business Parameters (min. 3 – max. 5) in
– Onzichtbaar worden voor netwerken
– Terugkeer lokale stammenstructuur
– Totale fysieke en virtuele opt-out regeling
– Tijdelijke Rejectors

Suggestie
– 64% van de respondenten ondersteunt dit business model (alle parameters)
– 31% van de respondenten ondersteunt delen van dit business model (1 of meer parameters)
– 5% van de respondenten ondersteunt dit business model niet
– Naamsugesstie respondenten: TRIBES
—————–

De iLama applicatie geeft een positief resultaat, een grote opluchting. Zelden heeft hij voor een potentieel business model zo’n positieve response gezien van zijn doelgroep. Vlug klikt Hassan door de verschillende schermen van iLama statistieken heen en geeft opdracht om de best mogelijke business partner voor dit onderwerp te zoeken via zijn eigen sociale netwerk. De clusterkaarten op de projectiemuren van het kantoor beginnen langzaam te bewegen en brengen mogelijke samenwerkingsverbanden naar voren. Hassan heeft de parameter “betrouwbaarheid” bij zijn business partners altijd hoog ingesteld. Natuurlijk zijn er ook altijd freelancers te vinden die het niet zo nauw nemen met betrouwbaarheid omdat ze vlug geld willen verdienen. Hassan kiest liever voor zekerheid, hij moet tenslotte ook zijn familie onderhouden en riskante deals kan hij daarbij niet gebruiken.

Ondertussen verschijnt de naam van Mike Warden als meest geschikte partner voor dit project. Hassan kent hem, hij heeft hem in het verleden op een conferentie over de mogelijkheden van iLama gesproken en het leek hem inderdaad betrouwbare man. Via zijn de touchscreen op zijn bureaublad zoekt Hassan contact met Mike Warden en na een paar seconden heeft hij contact, de visualisatie op de projectiemuur tegenover Hassan’s bureau verdwijnt en maakt plaats voor het hoofd van Mike Warden. Hij loopt zo te zien, en ook aan zijn gehijg te horen, op een vliegveld. Hassan herkent het als Glasgow Airport.
“Hey Hassan, waar kan ik je mee helpen?”
– “Hallo Mike, ik heb net een iLama zoekopdracht gedaan naar een potentieel business model en ik kreeg een hoge rating: 64% van de respondenten vond het een goed idee. Het lijkt me een mogelijkheid die ik niet af kan slaan. De iLama gaf jouw als beste optie voor projectpartner.”
“64%? Ik begin benieuwd te worden naar het idee, Hassan.”
– “Oké. Ik merk nog wel even op, ten overvloede waarschijnlijk, dat op het TRIBES idee waar ik je over ga vertellen een Creative Commons 4.0 licentie van toepassing is. Dus mocht ik er niet verder mee gaan, dan is altijd naamsvermelding van toepassing.”
“Vanzelfsprekend, Hassan.”
– “Het idee is om een totale opt-out regeling te maken. Zodra iemand kiest om volledig onzichtbaar te zijn voor zijn netwerk, worden alle bestaande netwerkbanden doorbroken. Dus zelfs als iemand zou proberen te bellen naar een telefoonnummer dat ooit van die persoon was, dan zou het onbereikbaar zijn. De bedoeling is om genetwerkte mensen de mogelijkheid te geven om volledig uit hun netwerk te stappen en zicht terug te trekken in fysieke, lokale netwerken. Denk aan tijd doorbrengen bij een groep mormonen of misschien de mogelijkheid om een dag in een Leger des Heils opvang doorbrengen.”
“Een soort extreme opt-out regeling dus, Hassan? Daar zit zeker potentieel in. Ik kan me zelfs voorstellen dat we bij lokale overheden, bijvoorbeeld China, regelen dat we daar een gemeenschap opzetten waar deze mensen kunnen verblijven, onzichtbaar voor hun netwerken.
– “Bijvoorbeeld, ik zie een breed scala aan mogelijkheden voor dit concept. Maar ben je ‘in’ of ‘out’ Mike?”
“Ik ben ‘in’, Hassan. Het idee zit vol potentie. Ik regel een afspraak met zakenman Henry Odal, ik weet dat hij persoonlijk zeer geïnteresseerd is in opt-out applicaties. Die is nu bij mij in Glasgow zie ik op m’n TSDS, hij komt net aan op het vliegveld met de vlucht vanuit New Delhi. Dus als ik hem te pakken kan krijgen dan regel ik vanmiddag een afspraak met hem. Dan hebben we daarna weer contact, oké? Als het goed is heb je nu de standaard samenwerkingscontracten in je Inbox. Dit wordt een vruchtbare samenwerking Hassan, ik weet het zeker.”
– “Succes met de afspraak bij Henry Odal en ik kijk ernaar uit om met je samen te werken Mike. Hou me op de hoogte van de uitkomsten van het gesprek. Als Odal met ons in zee gaat zitten we gebakken.”
“Zeker Hassan, ik hou je op de hoogte.”

Het projectiescherm gaat even op zwart zodra Mike Warden het gesprek beëindigt, waarna de clusterkaart van Hassan’s netwerk weer verschijnt. Het opgenomen gesprek van Hassan met Mike wordt toegevoegd aan hun gezamenlijke profiel. Hassan is tevreden met zijn progressie vandaag; zijn TSDS geeft hem zelfs de optie om thuis te lunchen zonder dat het zijn productiviteit van de dag in de weg zal zitten. “Heerlijk,” zegt Hassan zachtjes wanneer hij door de straten van Amsterdam fietst. Ondanks dat, kan hij nog steeds de recente bedreigingen van de fundamentalistisch religieuze cybercriminelen niet uit zijn hoofd krijgen. Elke keer als hij een nieuw businessmodel lanceert blijft dit toch in zijn achterhoofd spelen, maak ik er nieuwe vijanden mee? Gelukkig heeft hij na de bedreigingen gelijk de verzekering van de cybercrime afdeling van de politie gekregen dat ze zijn servers en profielen de komende maanden zullen beschermen tegen aanvallen van hackers.

Na een half uurtje komt Hassan uitgeput thuis. De kwaliteit van de lucht in Amsterdam is de laatste jaren drastisch gedaald. Ondanks het verbod op auto’s in de binnenstad van 2010, is het toch nog steeds niet erg fris hier in de stad. Gelukkig heeft elke keuken nu standaard een BAYER zuurstofbar ingebouwd, zodat je lekker snel op adem kan komen door even aan dat ding te gaan hangen. Ze staan tegenwoordig zelfs in openbare gebouwen. Het is dan ook het eerste wat Hassan doet als hij zijn huis binnen komt lopen. Verder is zijn huis niet erg groot, maar wel voorzien van alle technologische gemakken, maar energiebesparing is voor Hassan wel van belang.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=imNbNhtPTpQ[/youtube]

Na een minuutje aan de zuurstofbar, gemixt met een onmisbare Cafeïne-Lemon Rush -het hipste drankje van het moment-, komt hij weer op adem. Zijn vriendin Helena is op dit moment ook thuis, ze heeft net haar oude baan opgezegd en is bezig haar eigen bedrijfje vanuit huis op te zetten. De focus van het bedrijfje is remote-sensing kinderopvang; ze installeert bij een huishouden een volledige set tools in huis, waarna ze gemakkelijk vanaf afstand kinderopvang van andere gezinnen kan doen. Hoewel Hassan haar wel wees op zijn ethische bezwaren, ziet hij wel hoeveel plezier ze heeft aan het werken met de kinderen op afstand. Hassan en Helena hebben zelf ook drie kinderen, een zoon en twee dochters, waar ze samen voor zorgen. Hun enige zoon is het huis al uit en studeert in Kroatië. Hoewel hij ver weg is staan ze als gezin met z’n vijven wel constant in contact door middel van mobiele applicaties als Twitter. En zodra ze thuis komen zetten ze graag de volledig controllerloze Nintendo Wii of de Microsoft Surface Table aan om gezellig samen iets te doen. Maar niet alles wat het gezin doet is online, ze vinden het ook geweldig om hun stadstuintje bij te houden en daar fruit en groenten te verbouwen. Via hun TSDS horen ze wanneer het tuintje onderhouden moet worden.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rP5y7yp06n0[/youtube]

Hassan haalt samen met zijn twee dochters de lunch uit de keuken, terwijl Helena alvast de Surface Table aanzet en daarop contact zoekt met hun zoon in Kroatië. Via de Hogeschool van Amsterdam is hij in het buitenland als exchange student voor 30 ECTS, het is vooral om zijn culturele communicatieve vaardigheden verder te ontwikkelen. Maar door de Surface Table kunnen ze toch met z’n allen lunchen. De lunch is de afgelopen jaren steeds gezonder geworden, want met behulp van de nieuwe stoomovens, die nu erg betaalbaar zijn, is het koken veel gezonder geworden. Het is ook één van de redenen dat je veel minder dikke kinderen ziet, maar het verbod op fastfood van 2011 heeft daar natuurlijk ook aan meegeholpen. Zodra de vier om de tafel zitten om te beginnen aan de lunch, logt ook Hassan Jr. vanuit de Universiteit van Zagreb in op de Surface Table van zijn familie. Hij heeft net een maaltijdsalade met smoothie gekocht in de kantine van de universiteit. Vol trots vertelt hij dat hij vanochtend te horen heeft gekregen dat hij is gescout voor het Kroatische pupillen basketbal team, terwijl hij ondertussen nonchalant met z’n Rolly speelt.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lMC7m9TOHVk&feature=related[/youtube]

Na de lunch werkt Hassan verder thuis zodat hij nog wat meer tijd met zijn dochters door kan brengen. Ondanks dat hij nog veel andere zaken te regelen heeft, is hij toch heel benieuwd naar de afspraak die Mike Warden had met Henry Odal. Via zijn TSDS zoekt hij de Twitter pagina van Warden op. Hij kan wel een gat in de lucht springen als hij de tweet van Warden ziet: “goed gesprek gehad met henry odal over nieuw business plan van hassan. nu lunch, daarna gelijk hassan bellen met het goede nieuws.” Hassan kan niet wachten en doet gelijk een video-oproep aan Warden.

Warden verschijnt in beeld met een leeg bord voor hem en op de achtergrond het Carlton George Hotel in Glasgow; een lelijk blauw tapijt en bruine stoelen met een ruitmotief complementeren de grote glimlach van Warden niet echt.
“Je bent me net voor Hassan, ik wilde je contacten met goed nieuws!”
– “Ik las het net op je Twitter-profiel, Mike. Geweldig dat Odal positief was over het nieuws.”
“Hij was zelfs zo positief dat hij eigenlijk vanmiddag nog een demo wil, kan jij dat regelen?”
– “Ik ken wel een programmeur die een beta-versie in een middagje in elkaar kan zetten. Ik contact hem nu gelijk en zorg ervoor dat hij jou ook de beta stuurt zodra die af is. We houden contact Mike.”

Op het scherm van de TSDS verdwijnt Mike Warden en verschijnt student-developer Rick Jameson, een Engelse exchange student die op dit moment op de Amsterdamse Amstelcampus zit.
“Rick, Hassan hier. Heb jij vanmiddag tijd voor een snelle opdracht?”
– “Tuurlijk, geen probleem. Ik moet toch nog vrije studiepunten halen, dus met een opdracht is dat mooi makkelijk. Wat heb je nodig?”
“Een beta applicatie voor een Noksung TSDS die het mogelijk maakt om uit te loggen uit al je netwerken tegelijk, het liefst ook telefoonnetwerken. Wanneer iemand uitlogt moet ook gelijk gezorgd worden dat er automatisch een reis wordt geboekt naar een willekeurig, geheim onderkomen. Is dat mogelijk?”
– “Dat is wel mogelijk ja, er zijn al een paar opensource mobile opt-out applicaties. Daar moet ik op voortborduren en zorgen dat het een sterke firewall applicatie wordt, die alle inkomende berichten terugkaatst en vervormd in DoS berichten. Ook het automatisch boeken van de reis moet geen probleem zijn. Ik heb de beta-versie om 16.00uur wel klaar.”
“Mooi kan je de applicatie dan ook gelijk CC-en aan Mike Warden en Henry Odal? Ik stuur de adressen gelijk door.”
– “Geen probleem, komt voor elkaar.”
“Geweldig, ik stuur je gelijk het een standaardcontract waarmee je ook je studiepunten kan krijgen. De vergoeding is hetzelfde als de vorige keer, prima?”
– “Is goed, spreek je lat..er..rrr.”
De verbinding is ineens verbroken. Hassan voelt het zweet in zijn handen. Ruis. In plaats van stilte komt er een constante ruis uit Hassan’s TSDS, het lijkt op het geluid van een ouderwetse inbelmodem die hij ooit vroeger als kind heeft gehoord. Hij herstart zijn TSDS en kan alleen nog via een terminal inloggen; hij traceert het laatste contact dat zijn TSDS heeft gemaakt voordat hij uitviel. Diep in zijn hart wist hij het al… de cybercriminelen hebben hem te pakken. Deze keer is er geen verweer, Hassan is te laat met het tegengaan van de aanval. Alles gaat op zwart. Gelukkig zijn de zaken voor zijn nieuwe business model nog net op tijd afgerond, maar het lijkt erop dat Hassan beter deze week verplicht op vakantie kan. Hij baalt, want dit betekent dat hij deze week moeilijk geld kan verdienen.

Een week later, als Hassan en zijn gezin eindelijk weer online kunnen, blijkt de aanval zwaarder geweest dan ze dachten. Veel van de opgeslagen voorkeuren en gebruikersinformatie is weg. Alle semantische inhoud van het gezin zal opnieuw opgebouwd moeten worden. Tot die tijd moeten ze ouderwets hun voorkeuren weer ingeven om een persoonlijke database aan informatie op te bouwen, net als in het 2.0 tijdperk. Gelukkig hoort Hassan dat de proef met de TRIBES applicatie een succes is geweest. Henry Odal is de hele week bewust niet actief geweest in zijn netwerk. Hassan is ook niet actief geweest in zijn netwerk, maar jammer genoeg was dat niet zijn keus. De cybercriminelen lopen nog vrij rond.

Verhaal door Twan Eikelenboom
Naar een scenario van Peter Buis