Nawoord

Door Emilie Randoe.

De vier scenario’s beschrijven ieder een mogelijk medialandschap in 2015. Welke kant de werkelijke wereld op beweegt, is afhankelijk van de kracht van de drivers die we gebruikt hebben op de assen. Zal de wereld zich verder ontwikkelen richting een toenemende individualisering of zal juist het groepsdenken toenemen.
Het is daarbij belangrijk om te bedenken dat bij elke kracht die zich sterk manifesteert, zijn eigen tegenkracht ontstaat. Dit zie je bijvoorbeeld mooi rond het Ministerie van Jeugd en Gezin, geleid door André Rouvoet. Ingesteld om de maatschappelijke onrust over de jeugd van tegenwoordig te bezweren – een maatschappelijke kracht -, maar bij elk voorstel van de minister (elektronisch kinddossier en nu de discussie over jongeren en ruilsex) ook allerlei groepen die er tegen zijn.

Omdat we nog in pril stadium van domeinvorming zijn, heeft de kenniskring ervoor gekozen het project nu af te sluiten met het benoemen van de robuuste opties uit de scenario’s.

Tussen half november en eind januari start Peter Buis binnen de deskundigheidsbevordering een project om de opbrengst van de kenniskring (vier scenario’s en de robuuste opties), uit te werken op basis van drie vragen bij elke robuuste optie.

  • Wat betekent dit voor IAM Professionals, wat is de impact op het beroepsprofiel
  • Wat moeten IAM studenten dan kunnen en kennen om op dit punt adequaat te handelen? Met andere woorden, wat betekent het voor de competentieset?
  • Wat betekent dit voor ons curriculum? Klopt de structuur nog (de drie afstudeervarianten)? Hebben we de juiste vakken? Doen we de juiste toetsen? Hebben we een adequaat pakket minoren? Wat heeft dit voor gevolgen voor het internationalisering beleid?
  • Door hier nu al aan te werken staat IAM straks met een krachtige en goed beargumenteerde inhoud in de discussies over de inhoud van het domein.

    De robuuste opties

    1.
    Het buitenland wordt belangrijker voor het domein en voor IAM. Veel buitenlandse IAM bedrijven vestigen zich in Amsterdam, of hebben zich hier al gevestigd. Ging het eerst veelal om Amerikaanse bedrijven, nu volgen ook de Indiase bedrijven. Nederlandse bedrijven hebben steeds vaker banden met buitenlandse bedrijven als gevolg van outsourcing of offshoring. India is voor het domein een strategisch speerpunt, we gaan een reis maken langs onderwijsinstellingen en potentiële stagebedrijven in New Delhi en Hyderabad. We willen stageplaatsen verzamelen, gastdocenten werven en docenten vinden waar we gezamenlijke projecten mee doen.

  • Voor IAM Professionals betekent dit dat ze steeds vaker in een internationaal en dus cultureel divers team zullen werken, soms ook vanaf verschillende locaties aan één project, zelfs als ze ‘ gewoon’ in Nederland blijven werken.
  • 2.
    Netwerken wordt meer een meer onderdeel van werken. In onze sector is het aandeel van ZZP’ers relatief groot en kleine bedrijfjes relatief groot. Om klussen te klaren werken de ZZP’ers en kleine bedrijfjes vaak samen met anderen. Dat betekent dat IAM professionals voortdurend alert moeten zijn op elkaar. Wat kun jij? Voor welke klus kan ik jou inzetten. Ik zoek nog iemand die…. Noem dit het spotten van talent.

  • Voor onze studenten betekent dit we hen goed moeten leren om zichzelf in de etalage te zetten, hun sterke kanten te profileren, maar ook goed bij te brengen welke aanvullingen ze zoeken.
  • 3.
    Opting/opting out, network compatibiliteit, privacy en identiteit management. In alle scenario’s is sprake van profiling, al zijn er verschillen tussen de scenario’s in de mate waarin dit door gebruikers zelf gestuurd wordt. Wie gebruik maakt van nieuwe media laat een spoor van kruimels in het digitale bos na. Gebruiker zullen meer controle willen over deze gegevens, of er ontstaan namens hen instanties die dit zullen doen. De WPR is nog maar het begin. Doordat mensen zich hiervan bewuster worden, zullen ze ook hun communicatiepatroon hier op af stemmen.

  • Voor IAM Professionals betekent dit dat ze zich al bij de ontwikkeling van concepten moeten bezighouden met deze vraagstukken. Willen de mensen wel dat gegevens bewaard blijven? Hoe regel je opt in / opt out op een veilige en gebruiksvriendelijke manier.
  • 4.
    Service/Experience Design. Nu de markt voor interactieve media in de volwassen levensfase belandt, verschuift de aandacht van technologische vernieuwingen naar genot, gewin en gemak voor gebruikers. Trefwoorden zijn user centric design en Natural User Interfaces. Producten en diensten gaan naadloos in elkaar overlopen, dit zie je al mooi in de iPhone.

  • Voor IAM Professionals betekent dit dat ze een goed gevoel moeten krijgen voor de lijn tussen simpel en gemakkelijk (one click) en keuze en daarmee complexiteit aan de andere kant. Internationale verschillen in aanmerking nemend. Charlie vertelde een mooi verhaal uit zijn eigen praktijk. Japanners willen altijd dat nieuwe apparaatjes heel licht, want dat betekent dat ze slim zijn. Van Europeanen echter is bekend dat nieuwe apparaatjes best wat mogen wegen, want dan krijg je immers waar voor je geld.